Politiek

Extreemlinks Comite 21 Maart noemt ruzie tussen jongeren Urk ‘pogrom’ en ‘pogromtaferelen’

15-03-2019 17:34

Het nieuwe D66-logo.

PERSBERICHT

Verklaring Comité 21 Maart – over de pogrom in[sic] Urk maandagavond 11 maart

Wij zijn geschokt door de gebeurtenissen in[sic] Urk afgelopen maandag, maar niet verbaast[sic].

De afgelopen jaren is er een klimaat geschapen waarin racistische uitingen tegen moslims zich steeds veelvuldiger zijn gaan voordoen. Bijna honderd mensen bestormden afgelopen maandagavond het huis van de familie Boukhizzou. Zij waren op zoek naar de 18-jarige Soufyan. Hij zou iets vervelends hebben gedaan tegen de vriendin van een plaatsgenoot. De moeder van Soufyan, zijn zus en hijzelf zijn in hun eigen huis in elkaar geslagen. De jongeren gooiden buiten met vuurwerk en riepen ‘Geertje Wilders’.

De dag na de aanval zette een dorpsbewoner een filmpje online waarin hij met een, naar later bleek, neppistool in de hand Soufyan toespreekt: ‘Souf, ik heb een berichtje voor je man. Je gaat kogels eten vriend, je gaat kogels eten man.’

Deze aanval staat niet op zichzelf. Van geleidelijke normalisering van islamofobie is de stap naar geweld en intimidatie steeds kleiner geworden. Zelfs de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelt dat er sprake is van een toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten geweldsincidenten[sic] tegen moslims. Vorige week nog hingen neonazi’s van Pegida voor de ogen van gelovigen en hun kinderen een spandoek op aan de gevel van de As-Soennah moskee in Den Haag met de tekst ‘Mohammed is een kindern**ker’. De moskee is de afgelopen jaren meerdere malen doelwit van Pegida geweest.

Extreem-rechtse partijen hebben de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het creëren van dit racistische klimaat. Zo riep Wilders in 2014 op tot ‘minder Marokkanen’ en waarschuwt hij voor de ‘islamisering’ van Nederland. Een term die doet denken aan de antisemitische samenzweringstheorie van ‘Verjudung’. Recent is hier Forum voor Democratie bijgekomen. Een partij die de fascistische complottheorie verspreid[sic] dat een geheime linkse wereldelite er onder leiding van de Joodse investeerder George Soros op uit zou zijn om Europa ‘om te volken’.

In plaats van krachtig stelling te nemen tegen de toenemende onverdraagzaamheid zien wij autoriteiten en media meebewegen. Zo stelde de burgemeester Pauline Krikke in reactie op de aanval op de As-Soennah moskee: ‘In Den Haag hebben wij het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden.’ Woordvoerder van Pegida, de neonazi Wagensveld, kreeg daarop opnieuw alle ruimte in het televisieprogramma De Nieuwe Maan om zijn haatpropaganda te verspreiden. Volgens presentatrice Fidan Ekiz moesten moslims in gesprek met neonazi’s als Wagensveld, om het daarbij over hun ‘zorgen’ te hebben.

Na de pogromtaferelen op Urk kozen de landelijke media ervoor om het racistische karakter van de aanval te verzwijgen en de extreem-rechtse terreur daarmee selectief te vergoelijken. Er waren slechts ‘ongeregeldheden’ die op een ‘ruzie’ volgden. Door racisme op deze manier te vergoelijken, de slachtoffers te negeren en de daders een podium te bieden, geven deze media gewelddadige racisten alle ruimte.

Het racistische geweld op Urk volgt slecht[sic] enkele maanden na de reeks gewelddadige aanvallen op anti-racisten bij de intochten van Sinterklaas. De Hilversumse onderneemster Gilly Emanuels moest zelfs voorkomen nadat zij zichzelf verdedigde tegen racistische terreur. Dit onderstreept de noodzaak om hard op te treden tegen racisme en extreem-rechts. Linkse politieke partijen, migrantengemeenschappen, antiracisme-organisaties en vakbonden moeten nu de handen ineenslaan om de racisten terug te dringen.

Dat is waarom wij op 23 maart in Amsterdam de straat op gaan tegen discriminatie en racisme. Toon je solidariteit en sluit je aan!

Solidariteit met de familie Boukhizzou!
Stop de normalisering van islamofobie!
Tegen geweld en intimidatie van alle onderdrukte groepen!

/PERSBERICHT

Hele persbericht, inclusief taal- en spelfouten, in pdf hier.