Translate

vrijdag 15 maart 2019

Dierenbeulen verdienen grof geld aan hondengevechten ook in Nederland en zijn ook gerelateed aan drugshandel


ARNHEM - In Nederland wordt op kleine schaal grof geld verdiend met illegale hondengevechten. Deze hondengevechten, waarbij honden elkaar op leven en dood bevechten, vormen een populaire ontmoetingsplaats voor criminelen. Zij regelen er hun drugszaken. 




Dit blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming, dat is uitgevoerd door Bureau Beke uit Arnhem en de Universiteit Utrecht. 

Agressief getraind

© RV
De dogmen, zoals deze professionele hondenvechters heten, prepareren hun blaffende vechtmachines optimaal. De honden zijn zodanig agressief getraind dat ze zelfs met verminkte ledematen doorvechten en pas ophouden als ze hun opponent hebben uitgeschakeld. Om te testen of de prijsvechters hun prooi ook echt afmaken wordt er getraind met katten, konijnen en ‘oefenhonden’, die gratis van Marktplaats of uit het dierenasiel worden gehaald. Toeschouwers betalen 100 euro voor de entree.
De vechthonden worden gekocht bij fokkers en handelaren in Oost-Europa. Honden die gevechten winnen worden steeds meer waard. Puppy’s uit succesvolle bloedlijnen leveren veel geld op, variĆ«rend van enkele honderden tot duizenden euro’s. Verliezende honden worden gedumpt en soms doodgeschoten, geĆ«lektrocuteerd of verdronken.

Fors dierenleed

Hondengevechten leiden tot fors dierenleed. Tevens blijken ze gerelateerd aan andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel. Ook worden de  honden als wapen en intimidatiemiddel ingezet. ,,Het rapport beschrijft duidelijk dat wij in Nederland professionele hondengevechten hebben. Lang zijn de signalen van hondengevechten onvoldoende herkend, door bijvoorbeeld de autoriteiten”, stelt directeur Ineke van Herwijnen van de Koninklijke hondenbescherming. 
Nederland telt ongeveer 400 vechthonden, zo schatten de onderzoekers. De professionele dogmen vormen een ondoordringbare bovenlaag. ,,Het gaat om een tiental personen die in totaal 40-50 honden hebben om te vechten. Deze groep doorkruist het land en laat hun honden ook in het buitenland vechten”, zegt Anton van Wijk, criminoloog en directeur van Beke.
Deze groep doorkruist het land en laat hun honden ook in het buitenland vechten
Anton van Wijk, Criminoloog

Hobby

Daaronder zit een tweede categorie die de hondengevechten puur als hobby beoefent. Gevechten worden thuis in de woonkamer gehouden. Om het gegrom, gejank en gepiep te overstemmen wordt de muziek harder gezet. ,,Dan zie je een filmpje van een woonkamer in een rijtjeshuis waarbij een kindje in een kinderstoel zit toe te kijken’’, aldus een rechercheur in het onderzoek.
Ook bij straatjongeren zijn vechthonden populair. Voor deze derde categorie geldt de vechthond als statussymbool, een uiting van de criminele levensstijl. Zij houden hun hondengevechten in verlaten garages, gebouwen en parken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten