ANALYSE – Wanneer het aankomt op Brexit-afspraken, kan het Britse Lagerhuis het over bijna niets eens worden. Komende week krijgt de Europese Unie een gouden kans om de regie naar zich toe te trekken. En dat is goed nieuws voor het Britse pond.

“Nee! Nee!” Het Britse Lagerhuis leek de afgelopen dagen wel een kleuter die vooral weet wat hij níet wil.

Nadat eerder deze week al de Brexit-afspraken van premier Theresa May met de EU (opnieuw) werden weggestemd, sprak woensdagavond een meerderheid van de parlementariërs zich uit tegen het voorstel om dan maar zonder afspraken uit de EU te stappen. Vervolgens werd ook het plan weggestemd om dan maar een nieuw referendum te houden.

Ten slotte kreeg May donderdag nog wel toestemming om de EU om uitstel te vragen. Het is te hopen dat de EU zich straks meer volwassen opstelt dan het Lagerhuis.

Uitstel van de Brexit

Het is nog niet zeker dat de EU akkoord gaat met het uitstelverzoek. Daarvoor is namelijk toestemming nodig van alle 27 overige lidstaten. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft al gezegd dat May met heel goede argumenten moet komen bij zo’n verzoek.

Voorlopig lijkt de Britse premier er vooral op gebrand om haar akkoord na twee kansloze nederlagen nog een derde maal aan het Lagerhuis voor te leggen. Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen wat de uitkomst van die stemronde gaat worden.

Hoe hard speelt de EU het spel?

Sommige Europese regeringen hebben al bezoek gekregen van Britse politici die het liefst zien dat het land toch op 29 maart Europa de rug toekeert. Deze groep extreme Brexiteers wil één van die regeringen overtuigen om tegen het uitstel te stemmen. Als dat lukt, stevenen we opeens weer af op een chaotische no deal-Brexit.

De kans dat het zover komt, is echter klein. In dit scenario kunnen de Britten namelijk met de beschuldigende vinger naar de EU wijzen, die onvoldoende tijd geeft om een goede oplossing te vinden. En Brussel zit er niet op te wachten om de schuld in de schoenen geschoven te krijgen van de Brexit-ellende.

De EU heeft nu een gouden kans om meer de regie naar zich toe te trekken in het Brexit-traject. Bijvoorbeeld door het stellen van harde deadlines aan May met bijbehorende consequenties. Daarmee krijgt de financiële wereld iets wat al ruim twee jaar ontbreekt: duidelijkheid over de toekomst.

Dinsdag daalde het Britse pond nog bijna 2 procent, toen het akkoord van May opnieuw een nederlaag leed in het Lagerhuis. Inmiddels heeft de Britse munt die schade alweer ruimschoots uitgewist.

Als het May lukt om een uitstel voor de Brexit te krijgen dat uitzicht biedt op een ordelijk vertrek, kan het pond zelfs nog een stuk verder stijgen.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.