Politiek

Driekwart Nederland gelooft helemaal niet dat ‘burgers minder gaan betalen’ voor Klimaatakkoord

14-03-2019 20:03

Er is veel scepsis over de aanpassingen aan het Klimaatakkoord. Een kwart (27%) gelooft dat burgers nu minder gaan betalen en bedrijven meer, maar 62% gelooft dit niet. Dit blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 17.200 mensen. Veel mensen twijfelen aan de oprechtheid van het kabinet, zo vlak voor de verkiezingen.

“Rutte heeft altijd een stunt vlak voor de verkiezingen. Ik trap er niet meer in”, aldus een deelnemer. De aanpassingen aan het Klimaatakkoord die het kabinet gisteren presenteerde, waaronder een CO2-taks voor bedrijven en een lagere energierekening voor burgers, kunnen wel op steun rekenen.

Zes op de tien (62%) staan achter de aanpassingen. Veel kiezers geloven alleen niet dat burgers nu in verhouding minder gaan bijdragen dan het bedrijfsleven, zeker niet met verkiezingen op komst. Zoals iemand zegt: “Eerst zien, dan geloven. Helaas is dit doorzichtige verkiezingsretoriek. Heel slim om meer concrete cijfers over de verkiezingen heen te tillen.”

Driekwart (76%) van de deelnemers denkt dat het de burgers zijn die naar verhouding het meeste gaan betalen aan de klimaatmaatregelen, en niet de bedrijven. Omdat bedrijven meer druk kunnen uitoefenen op het kabinet, geven ondervraagden aan, maar ook omdat bedrijven straks de CO2-taks gewoon doorberekenen aan hun klanten.

Moet het kabinet de klimaatdoelen van 2030, 49% minder CO-uitstoot ten opzichte van 1990, halen? De meeste ondervraagden (56%) vinden van niet, waaronder kiezers van CDA en VVD. Vier op de tien (37%) deelnemers vinden wel dat het kabinet zich aan de klimaatdoelen van 2030 moet houden.