main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
14 maart 2019 — 13:35

Elf procent minder asielaanvragen in Europa, stijging in Nederland

Het aantal mensen dat vorig jaar om internationale bescherming vroeg in de 28 EU-landen lag met 580.800 11 procent lager dan in 2017. Drie op de tien aanvragen kwamen van Syriërs, Irakezen en Afghanen, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van nieuwe cijfers.

De aantallen zijn vergelijkbaar met 2014. In 2015 waren er het er meer dan 1,26 miljoen, een record.

In Nederland vroegen vorig jaar volgens Eurostat 20.465 mensen voor het eerst asiel aan, een stijging van 27 procent. De cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) liggen wat hoger, vanwege een andere definitie. De IND meldde vorige maand dat er in 2018 26.816 nieuwkomers asiel aanvroegen in Nederland.

De meeste aanvragen waren in Duitsland. De 161.900 nieuwe asielaanvragen bij de oosterburen komen neer op 28 procent van het totaal. Toch was er in Duitsland een daling te zien van  18 procent. Frankrijk staat op de tweede plek met 19 procent van de aanvragen. Daar steeg het aantal aanvragen met twintig procent.

De grootste procentuele stijging van het aantal asielaanvragen was te zien in Cyprus. Daar werden 70 procent (3.100 aanvragen) meer aanvragen gedaan. In Italië was de sterkste daling te zien. Daar vroegen 77.400 minder mensen asiel aan.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer