E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 14 mrt 2019
Beste lezer,

Gisteren stuurde minister Blok zijn reactie op het VN-rapport over de gewelddadige gebeurtenissen rond de protesten in Gaza naar de Kamer. Die reactie is ronduit teleurstellend.
Blok vindt de bevindingen van het rapport “zorgelijk”. Het grote aantal dodelijke slachtoffers en gewonden, waaronder tientallen kinderen, is “uiterst tragisch”. De vraag is echter: wat doet Nederland met dit rapport?
De Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland, Rawan Sulaiman, drong aan op een ondubbelzinnige, duidelijke veroordeling van het onwettige doden door het Israëlische leger van 183 Palestijnse demonstranten in 2018.

Die veroordeling blijft dus uitdrukkelijk uit. Nederland zal geen vinger uitsteken om de Palestijnse bevolking van Gaza te beschermen.
"Israël moet indicenten onderzoeken"
Minister Blok neemt de aanbeveling van de onderzoekscommissie over waarbij Israël “alle incidenten waarbij slachtoffers zijn gevallen tijdig dient te onderzoeken, overeenkomstig internationale standaarden ten aanzien van onafhankelijkheid, onpartijdigheid promptheid en gedegenheid”.
Dat is positief.
Ook moet Israël “gezien de ernst van de conclusies in het rapport” volgens Blok “inhoudelijk reageren op de diverse kwalificaties van de VN-onderzoekscommissie en een eigen inhoudelijke appreciatie te geven van de gebeurtenissen”.

Tot dusver heeft Israël, dat op geen enkele wijze aan het VN-onderzoek wilde meewerken, de conclusies ervan geridiculiseerd en direct van tafel geveegd.
Echter: onze minister mag dan wel vinden dat Israël het rapport serieus moet nemen, maar wat als Israël simpelweg weigert? In het verleden heeft Israël zich namelijk geen zier aangetrokken van de suggesties en evenwichtige adviezen van “goede vrienden” zoals Nederland. En het macabere wekelijkse prijsschieten elke vrijdag aan de grens met Gaza gaat ondertussen gewoon door. Blok weet dat natuurlijk.
Bikkelhard VN-rapport
Het VN rapport biedt een ontluisterend beeld van het Israëlische geweld tegen de demonstranten en tegen journalisten en hulpverleners. In de laatste negen maanden van 2018 werden 183 Palestijnen met scherpe munitie gedood. De commissie onderzocht ze stuk voor stuk, en daarnaast meer dan driehonderd van de 6.106 gevallen waarin Palestijnen gewond raakten door scherpe munitie.
Video van VN onderzoekscommissie over geweld tegen demonstranten uit Gaza
In slechts twee gevallen was het toegepaste Israëlische geweld mogelijk rechtmatig. De commissie verwijt Israël zware en voortgaande schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Ze uitte het sterke vermoeden dat Israël zich bezondigde aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Lees meer: VN-commissie velt bikkelhard oordeel >
De VN-commissie benadrukte de verplichting van Nederland en andere landen om zich concreet in te zetten voor beëindiging van het geweld, de berechting van mogelijke daders en de compensatie van slachtoffers. Eenzelfde verplichting vloeit voort uit artikel 90 van onze Grondwet.

De slachtoffers zelf staan ondertussen machteloos. Israël heeft het hen wettelijk onmogelijk gemaakt in Israël hun recht te halen. Waarom komt voor de nabestaanden van de doden en de duizenden gewonden compensatie niet ter sprake? Omdat het Palestijnen zijn?
Cynisch staaltje diplomatieke acrobatiek
Minister Blok drukte “zorg” uit en is “verontrust” over mogelijke oorlogsmisdaden, maar bedrijft tegelijkertijd wederom een cynisch staaltje diplomatieke acrobatiek door krampachtig vast te houden aan een “evenwichtige” houding ten opzichte van Israël en de Palestijnen. Zo vindt het kabinet “dat op beide partijen de plicht rust om gedegen en onafhankelijk onderzoek te verrichten en indien nodig strafrechtelijke vervolging in te stellen, dan wel andere maatregelen te nemen”.

Beide partijen? Dat betekent dus niet alleen Israël maar ook de Palestijnse Autoriteit. In de brief van Blok wordt daarbij gelukkig nog wel aangetekend “dat de Palestijnse Autoriteit geen feitelijk gezag heeft in Gaza en we derhalve realistisch moeten zijn over diens mogelijkheden daartoe”. Mooi dat de regering dit realiteitsbesef kan opbrengen, maar de evenwichtsexercitie in dit asymmetrische conflict doet wel lichtelijk absurd aan.

Overigens was de VN-onderzoekscommissie helemaal niet zo onevenwichtig als Israël beweerde en legde ze Hamas, de de-facto machthebbers in Gaza, langs dezelfde meetlat van het internationaal recht. Hamas wordt met name verweten niet te hebben opgetreden tegen de ballonnen en vliegers met brandbaar materiaal die in Israël grote schade aanrichtten.

De internationale gemeenschap is nooit zuinig geweest met kritiek op Hamas. Recentelijk bevestigde het Europees Hof van Justitie dat Hamas terecht op de terrorismelijst van de EU staat. Hamas heeft te maken met allerlei sancties en is in sterke mate geïsoleerd.
De gevolgen van een Israëlisch bombardement op Gaza, maart 2019
Den Haag; wees eens consequent
Ieder uitzicht op de door ons allen gewenste rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten staat of valt met het consequent en zonder aanziens des persoons naleven van het internationaal recht en de mensenrechten. Daarvoor zou Den Haag, de mondiale Hoofdstad van het Internationaal Recht, zich eensgezind moeten inzetten, te beginnen met het zélf consequent voldoen aan zijn verplichtingen.

Van het krampachtig vasthouden door Nederland aan een “evenwichtige houding” zal Israël niet wakker liggen; dit land geeft geen tekenen te willen stoppen met het gebruik van buitensporig geweld. De Palestijnen van Gaza schieten er ook niets mee op.

Het is echt tijd voor steviger politieke druk op Israël en het niet te laten bij het uitspreken van “zorg” alleen. Het kan niet zo zijn dat de Palestijnse bevolking in Gaza vogelvrij wordt verklaard.

Jan Keulen
Directeur The Rights Forum

Ja maar de Westelijke Sahara dan? En Tibet? Noord-Cyprus?

COLUMN JAN TERVOORT  Toen GroenLinks vier weken geleden een motie aannam waarin het BDS als een legitiem middel van verzet karakteriseerde, waren de onterechte beschuldigingen van antisemitisme weer eens niet van de lucht. Hoewel GroenLinks zich nergens in de motie steun uitsprak voor de doelen van BDS, en de motie in essentie gaat over de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, trok er een door de Nederlandse Israël-lobby geïnitieerde campagne van beschuldigingen door de rechtse (sociale) media.

Naast het als ‘antisemitisch’ criminaliseren van de Palestijnse BDS-beweging zelf, stoelen deze beschuldigingen vaak op een drogreden: waarom Israël wel boycotten en Marokko (Westelijke Sahara), China (Tibet) en Turkije (Noord-Cyprus) niet? Antisemitisme! Lees verder >

Verkiezingen 20 maart

Bij de komende provinciale verkiezingen is ook het thema Palestina/Israël van belang. De Provinciale Staten kiezen immers binnenkort een nieuwe Eerste Kamer. Bovendien hebben ook lokale overheden met het onderwerp te maken. Wij analyseerden standpunten en stemgedrag van de politieke partijen. Lees verder >
Wij kunnen ons werk blijven doen dankzij uw steun. Helpt u mee?
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door