De Kamerleden Özdil (L) en Özütok (R) van GroenLinks en Öztürk van Denk (midden)
NOS Nieuws

Tweede Kamerleden staan op tegen 'intimiderende' filmpjes Denk

Tweede Kamervoorzitter Arib heeft haar naam onder een motie gezet die intimidatie van Kamerleden door andere Kamerleden "ten stelligste" afwijst. Het is voor het eerst in zeker honderd jaar dat de voorzitter van de Tweede Kamer een motie heeft meeondertekend.

"Het is goed dat dit signaal nu zo luid en duidelijk uit de Kamer komt", zegt zij. De CDA-motie is gericht tegen de Kamerleden van Denk, die collega-Kamerleden van Turkse afkomst via sociale media persoonlijk hebben afgevallen of aangevallen.

Dat gebeurde vorig jaar bijvoorbeeld naar aanleiding van het voorstel om het bloedbad onder Armeniërs in het begin van de 20e eeuw als genocide te bestempelen. Denk maakte filmpjes van de Kamerleden van Turkse afkomst die dit steunden. Dat leverde de betrokken Kamerleden bedreigingen op.

Moreel appèl

Partijleider Kuzu van Denk heeft al in de Kamer gezegd dat dit zo niet had gemoeten en dat het ook niet meer gebeurt.

Maar de indiener van de motie, CDA-Kamerlid Van der Molen, vond het tijd voor een moreel appèl. "Het wordt hoog tijd dat Denk stopt met het maken van intimiderende filmpjes op social media over andere Kamerleden." De Tweede Kamer moet het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan "met mensen van een andere afkomst", vindt hij.

Tijdens het debat met Van der Molen was Denk-Kamerlid Öztürk aanwezig. Hij maakte bezwaar tegen de beschuldiging en zei dat het theater was van de andere partijen. Hij wordt zelf ook bedreigd, zei hij:

Bij het indienen van de motie spreekt Denk-Kamerlid Öztürk van theater

Öztürk zegt in een reactie dat Denk de afgelopen jaren zo'n 3000 filmpjes met Kamerleden heeft gemaakt. "Ook met Segers van de ChristenUnie, en met mijn favoriete Kamerlid De Graaf van de PVV." CDA-Kamerlid Amhaouch was er ook ooit in te zien. "Dat ging over zijn stemgedrag over de beveiliging van moskeeën", zegt Öztürk.

Het gaat Denk altijd om het thema en de inhoud, niet om etnische achtergrond, zegt hij. "De Kamerleden Özdil, Yesilgöz en Özütok gaan over integratieonderwerpen en dan komen ze in ons filmpje als woordvoerder. En Özdil noemden we een hypocriet omdat hij onze motie niet steunde, terwijl hij hetzelfde standpunt had."

Öztürk vindt het opvallend dat de motie zo vlak voor de verkiezingen komt en vindt het onterecht dat Kamervoorzitter Arib haar naam eronder heeft gezet. "Als je escalatie in de Kamer wilt voorkomen moet je boven de partijen staan. De Kamervoorzitter moet geen kant kiezen."

Niet persoonlijk aanvallen

Arib vindt dat in dit geval juist haar taak. Zij laat al regelmatig in de Kamer blijken dat zij ontstemd is over dergelijke uitingen en filmpjes.

"Het is een motie die onderschrijft wat ik als Kamervoorzitter ook vind en naar buiten toe uitdraag", licht zij haar steun aan de motie toe. "Dat wij elkaar niet persoonlijk aanvallen en met filmpjes wegzetten."

De motie werd ook ondertekend door de Kamerleden Yesilgöz (VVD), Özdil en Özütok (GroenLinks), Van Dijk (PvdA), Den Boer (D66), Van Dijk (SP). Later heeft ook 50Plus meegetekend. Het CDA zegt dat "een heleboel andere Kamerleden" al hebben aangegeven dat zij hun naam ook onder het stuk zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl