Ads Top

VEH: onzekerheden niet weg na doorrekening klimaatmaatregelen

De doorrekeningen van de klimaatmaatregelen door het PBL en CPB bieden woningeigenaren nog geen houvast. De onzekerheden over kosten en gevolgen blijven groot, zegt Vereniging Eigen Huis.

De door premier Rutte aangekondigde verlaging van de energielasten (ODE) per 2020 is goed nieuws, maar kan worden ingehaald door kosten van nu nog onbekende aanvullende maatregelen om de klimaatdoelen te halen.

Grootste twijfel voor het halen van de klimaatdoelstellingen in de gebouwde omgeving is de onzekerheid over de wijkaanpak. Het PBL twijfelt over het succes als woningen van wijk tot wijk aardgasvrij worden gemaakt. Dat komt vooral door onzekerheden over de besluitvorming van gemeenten en de kosten van technieken, zoals warmtepompen.

Voor huiseigenaren blijft het ook na de doorrekeningen van het ontwerp klimaatakkoord onzeker wat de financiële en andere consequenties zijn van de wijkaanpak en de energietransitie.

Voor Vereniging Eigen Huis zijn de uitgangspunten van woonlastenneutraliteit en haalbare en betaalbare maatregelen de belangrijkste criteria voor de beoordeling van de klimaatplannen.

De vereniging zal scherp en kritisch volgen of bij de uitwerking aan dit uitgangspunt wordt vastgehouden. Het is nodig dat het kabinet hierover zekerheid geeft aan de samenleving. Dat voorkomt onrust en versterkt het vertrouwen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.