'Tot wanhoop gedreven', kopt The Times
NOS Nieuws

'Huis vol dwazen' bracht May een 'vernederende nederlaag' toe, wat nu?

"Vernederende nederlaag", "Tot wanhoop gedreven", "Huis vol dwazen" en "Schorre horrorshow". De toon van de Britse kranten was niet mals over de stemming die premier May (met schorre stem) gisteren met overmacht verloor in het Lagerhuis.

Met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor werd de tweede versie van de afspraken die May maakte met de EU over brexit naar de prullenbak verwezen. Ondertussen tikt de klok onverbiddelijk verder: brexit moet over zestien dagen een feit zijn.

Hoe nu verder? Dat is de vraag die, niet voor het eerst, bij veel Britten en andere Europeanen op de lippen ligt. Voor vandaag en morgen is er nog een brexitprogramma in het Lagerhuis, wat er daarna gebeurt is ongewis.

No deal of uitstel?

Net als gisteren mogen Lagerhuisleden vanavond weer stemmen rond 20.00 uur. De vraag is dan of de Britse parlementariërs op 29 maart de EU willen verlaten zonder akkoord, het zogenoemde no deal-scenario.

"Maar dat willen ze waarschijnlijk niet", voorspelt correspondent Suse van Kleef. "En dan stemmen ze morgen weer, over een uitstelverzoek." De vraag die dan voorligt, is of premier May naar de EU moet om meer tijd te vragen.

Bekijk hieronder een aantal mogelijke scenario's (het onderste is gisteravond dus gesneuveld):

Maar de twee vragen worden overschaduwd door een andere vraag die boven de markt hangt, legt Van Kleef uit. "Wat willen de Lagerhuisleden dan wel met die brexit? Hoe moet die eruitzien? Wat wordt de richting? Wat is de route? Op dit moment is er geen meerderheid voor wat dan ook, zestien dagen voor de brexitdatum. En dat is eigenlijk bizar."

'Ongelooflijke vermoeidheid'

Dat vindt ook een groeiend aantal mensen in Brussel. "Daar zitten ze met een ongelooflijke vermoeidheid met dit verhaal", vertelt correspondent Thomas Spekschoor. "Vooral als je de microfoon uitzet, hoor je: als het zo moet, laat het dan maar uitkomen op een no deal-brexit. We kunnen niet blijven wachten op die Britten."

Voor uitstel gaan de handen niet per se op elkaar in de EU. Premier Rutte bijvoorbeeld twitterde gisteravond dat daar alleen over kan worden gesproken als er een concreet plan is aan Britse zijde. Dus wat gaan de Britten met dat uitstel doen? Nieuwe verkiezingen? Een nieuw referendum? Wat betreft beide opties liggen geen concrete plannen klaar.

De stemming van gisteren roept niet alleen de vraag op 'hoe nu verder?', maar ook 'hoe nu verder met May?' Van Kleef: "Ze is in office, not in power, zeggen ze hier. Dus nog wel in functie, maar ontdaan van alle macht." May verloor de stemming gisteren met grote meerderheid: 75 van haar eigen conservatieve parlementariërs negeerden het standpunt van hun eigen regering. "Ze is de regie totaal kwijt."

"Vandaag en morgen stemt het parlement over no deal en mogelijk over uitstel. Dus zij bepalen, May niet", zegt Van Kleef. "En als ze voor dat uitstel gaan, dan moet May daarmee naar Brussel en dan bepaalt de EU dus. Eigenlijk is May alleen nog maar de boodschapper, slechts in naam nog premier."

De stemming van gisteren liep stuk op de zogeheten backstop, kijk hieronder wat dat precies is:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl