Wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen: 'Ik sta hier omdat er anders niemand is die voor uw belangen opkomt'

Drukte in de Noordsuythoeve in Noordbroek op een bewonersavond van Midden-Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. foto dvhn

Drukte in de Noordsuythoeve in Noordbroek op een bewonersavond van Midden-Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. foto dvhn

Ook op de negende bewonersavond over de versterking van huizen in Midden-Groningen waren er meer vragen dan antwoorden. ,,Wij moeten ons als bevolking veel harder opstellen.’’

Negen bewonersavonden belegden de gemeente Midden-Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) in even zovele weken. In Steendam, Tjuchem, Siddeburen, Schildwolde/Slochteren (twee keer), Hellum, Froombosch, Hoogezand en Noordbroek deelden bewoners hun ongenoegen over de aanpak van de gaswinningsproblemen.

In multifunctioneel centrum Noordsuythoeve in Noordbroek deelden dinsdagavond 70 bewoners uit Noord- en Zuidbroek hun onbegrip en boosheid met wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen en Lucy Goslinga namens de Nationaal Coördinator Groningen.

De huizen zijn fors minder waard geworden

Beide dorpen tellen 21 woningen met een verhoogd risico en 82 huizen met een licht verhoogd risico. Een mevrouw noemt het een lachertje dat het over stenen gaat. ,,Het gaat toch om de mensen?’’ De huizen zijn fors minder waard geworden, maar de onroerend zaak belasting (ozb) gaat soms met tientallen procenten omhoog. Hoe zit dat?

Als er één gemene deler uit de bijeenkomsten valt te halen is het wel de onmacht. De frustratie aan beide kanten. Bewoners die zich afvragen waarom zij steeds maar weer hun gelijk moeten bewijzen. Lokale bestuurders die zeggen heel veel niet te weten, maar zijn gekomen om datgene te delen wat ze wel weten.

Ergernis over de invasie van landelijke kopstukken

Ergernis is er ook over de invasie in Groningen van kopstukken uit de landelijke politiek. ,,Er zouden wel eens verkiezingen aan kunnen komen. Na 20 maart is alles weer vergeten en wij laten het maar gebeuren. Wij moeten ons als bevolking, als Groningers, veel harder opstellen!’’ Bescheiden applaus uit de zaal.

Het ging in Noordbroek zoals het op elke bewonersavond ging; meer vragen dan antwoorden. Als Goslinga voor de zoveelste keer om adresgegevens van boze mensen vraagt (’dan nemen wij contact met u op’) wordt ze uitgelachen.

Het is ook niet leuk om te doen

,,Ik begrijp niet wat u hier doet’’, zegt iemand tegen Woortman. ,,U gaat op stap met iets wat nog niet eens half is.’’

,,Het is ook niet leuk om te doen’’, antwoordt de wethouder, ,,en ik heb mij ook wel eens afgevraagd of ik hier nog wel mee door moet gaan. Toch kan ik voor mijn gevoel niet anders. Ik sta hier omdat er anders niemand is die voor uw belangen opkomt. Omdat ik aan minister Wiebes kan vertellen wat ik voel als in dit soort zaaltjes sta. Ook wij vinden dat het veel sneller en beter moet. Dat heb ik hem meer dan duidelijk gemaakt.’’