Grote stijging antisemitische incidenten in Nederland, CIDI roept op tot actie

CIDI
CIDI

In Nederland waren er vorig jaar 19 procent meer gevallen van antisemitisme dan in 2017. Dit blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van het CIDI. In totaal registreerde de Joodse organisatie 135 incidenten. Daarnaast werden 95 meldingen geregistreerd van online antisemitisme. De groei van Jodenhaat in Nederland komt overeen met de trends in andere landen: ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kwamen het afgelopen jaar vaker anti-Joodse incidenten voor.

Vooral in de dagelijkse praktijk van Joden steeg het aantal antisemitische incidenten sterk met 67 procent. Het gaat om voorvallen op school, op het werk of tussen buren. Juist deze incidenten hebben doorgaans een grote impact en zijn daardoor extra schrijnend, aldus het CIDI. Zo registreerde de organisatie een melding van een Joodse scholier, die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen krijgt als ‘alle Joden moeten dood’ en ‘ga terug naar de gaskamer’. De school nam pas na veel aandringen maatregelen en het pesten nam pas af toen de leerling – op eigen verzoek – werd overgeplaatst naar een andere klas.

De door het CIDI geregistreerde incidenten vormen hoogstwaarschijnlijk het topje van de antisemitische ijsberg in Nederland, zo concludeert de organisatie in haar persbericht van maandag. Onderzoek door het Fundamentele Rechten-agentschap van de EU geeft namelijk aan dat slechts 25 procent van de Joodse Nederlanders die de afgelopen vijf jaar slachtoffer werden van antisemitisme, aangifte deed of bij een instantie aanklopte – mensen kunnen bijvoorbeeld ook bij het CIDI een melding doen. Kortom: veel antisemitisme speelt zich af onder de radar.

Het CIDI maakt zich zorgen over de toename van Jodenhaat en wil een duidelijk actieplan van de overheid om dit probleem te bestrijden. In het Nationaal Actieprogramma Discriminatie wordt antisemitisme niet één keer genoemd. ‘Het is hoog tijd dat politie en justitie specifiek aandacht besteden aan antisemitisme en het probleem goed in kaart brengen. Ook moet worden geïnvesteerd in opsporing en vervolging van daders – nu is het zo dat slachtoffers na een aangifte soms jaren wachten voordat er vervolging plaatsvindt,’ schrijft het CIDI. Steeds meer Joodse Nederlanders denken dat melden of aangifte doen geen zin heeft. Antisemitisme dreigt hierdoor nog meer onder de radar te verdwijnen. ‘Deze zorgwekkende trend kan alleen worden gekeerd wanneer de overheid met een serieuze, transparante en krachtdadige aanpak van het probleem komt.’

De aanpak van antisemitisme kan echter niet beperkt blijven tot politie en justitie, stelt het CIDI. De organisatie wil dat docenten ondersteuning krijgen bij het bestrijden van antisemitische vooroordelen en complottheorieën in de klas. Inburgeringstrajecten voor nieuwe Nederlanders moeten aandacht besteden aan antisemitisme en benadrukken dat rechten van minderheden in Nederland worden gerespecteerd. En wanneer antisemitisme zich voordoet – op straat, op school, op internet – is het belangrijk dat mensen zich er duidelijk tegen uitspreken. ‘We mogen antisemitisme niet normaal gaan vinden.’

Categorie:

Home » Nieuws » Grote stijging antisemitische incidenten in Nederland, CIDI roept op tot actie