'Offshore windenergie niet rendabel' (telegraaf.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Heapak in Economie  ·  22 Reacties

  • 0
  • 385x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Windenergie draait op subsidie.

1
1 kritischelezer

Wind en zon zonder buffer voldoen niet. Met buffer zijn ze véél te duur. Wij gebruiken bijna 900TWh per jaar energie in Nederland. Voor betrouwbare, vraaggestuurde levering moet toch ca. 1/3 van het jaarverbruik worden opgeslagen. Alleen al die opslag (in batterijen) vergt een investering van 300TWh x 100.000.000.000 €/TWh = 30.000 mld €. Dat zijn 100 rijksbegrotingen. Dat is dus zonder de molens, panelen en leidingen.

Hier nog een oude batterij offerte: 1 MWh Energy Storage Banks in 40ft Containers à $759,650 each, Plus Freight. (https://www.electriccarpartscompany.com/1MWH-Energy-Storage-Banks-in-40ft-Containers)

Inmiddels is het wat goedloper: Ik reken hier met 100.000 €/MWh ( = 100.000.000.000 €/TWh)

1
2 Ogod

@2 , ogod, niet overdrijven, het finaal energieverbruik volgens CBS is iets van 1860 PJ wat gelijk is aan 517 TWh. Bij de elektrificering van verwarming en auto's wordt per saldo het energieverbruik efficiënter dus het finale energieverbruik zal afnemen. Verder zitten er energiebesapringsmaatregelen in de pijplijn die tot verdere energieverbruikreducties leidt.

Dan de opslag, het is een fabeltje dat je 1/3 van het jaarverbruik met kortcyclische opslag als batterijen zou moeten inzetten. Veel te duur en daarvoor zijn batterijen niet bedoeld. Het tekort wordt gewoon met gascentrales aangevuld want ze zitten nog lang niet op 100% hernieuwbare stroom en de vraag is of dat in 2050 wel het geval is. Tegen die tijd is de kans groter dat waterstof productie betaalbaar is en ingezet wordt om brandstofcellen of gascentrales te voeden.

Dat wil niet zeggen dat er geen accuopslag zou komen maar in een veel kleinere omvang en niet in een big bang scenario van honderdmiljoenmiljard euro zoals jij doet voorstellen.

1
3 marcmarc

@3 http://nkpw.nl.transurl.nl/2015/05/15/energiestromen-in-nederland-2013/

3255 petajoule per jaar volgens CBS in 2013...

...kortcyclische opslag... het verbruik is anti-cyclisch met de opbrengst over de seizoenen

Zelfs al u gelijk heeft, bent u dan tevreden met 30 rijksbegrotingen ipv 100 alleen voor opslag?

2
4 Ogod

@3 Je mag je niet rijk rekenen met toekomstige technieken. Gascentrales zijn geen buffer, maar slechts de noodzakelijke backup. Zonder werkende en betaalbare buffers zal de CO2 uitstoot alleen maar stijgen. In Ierland is de uitstoot als gevolg van windmolens al met 10 gram CO2 per kWh gestegen. Die stijging wordt veroorzaakt door discontinue energie opwekking die nog maar 24 procent van de electrische energie betreft! Ierland heeft nog de mogelijkheid van opslag van energie in hooggelegen waterbuffers en doet dat ook op kleine schaal. Wij hebbende die mogelijkheid niet.
Waterstofgas is een enorme verkwistende wijze van bufferin, gaat het ook niet worden. Het rendement van bijvoorbeeld een waterstofgas auto (met brandstofcel) is hooguit 24 procent, net zo goed/slecht als een benzineauto.

Zonder buffering zijn windmolens en zonnepanelen zinloos. Symbool politiek.

3
5 Myth63

@4 , CBS totaal finaal energieverbruik 1869 PJ: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83140NED/table?ts=1552313227266

0
6 marcmarc

@6 uit uw link bereken ik:

in de regel "Totaal energieverbruik" lees ik:

383
1195,9
1299,3
181,7
13,3
7,5
123,9
12,2
78,4
= 3295,2 PJ opgeteld

1
7 Ogod

@7
Totaal finaal verbruik
Het totaal finaal verbruik is de som van:
- Finaal energieverbruik
- Niet-energetisch gebruik

Finaal energieverbruik
Het door gebruik opmaken van energie. Hierna resteert geen nuttig bruikbare energiedrager.

Voorbeelden zijn het verbranden van aardgas in een warmteketel, het verbruik van elektriciteit door huishoudens en het verbruik van motorbrandstoffen voor vervoer.

0
8 marcmarc

@8 Ik begrijp het niet. Het niet nuttige gedeelte bestaat wel en moet wel geleverd worden. Bijvoorbeeld transportverlies.

1
9 Ogod
10 Ogod

@9 , transportverlies is maar 5%. De energieverliezen bij omzetting van fossiel in stroom ben je kwijt want dat soort omzetverliezen zijn er niet bij de vervanging door hernieuwbaar. Verder niet energetisch verbruik zoals in grondstoffen moet je ook niet meetellen om te bepalen hoeveel hernieuwbaar er moet komen.

Verder zal je verdere energiebeparingen zien wanneer je bijvoorbeeld vervoer elektrificeert want de benzineauto blinkt niet uit in rendement of gaat verwarmen met warmtepompen omdat het gros van de warmte uit de lucht of bodem gehaald wordt i.p.v. 100% uit het verbranden van gas.

Kortom allemaal redenen waarom je die 3150 PJ niet als basisgetal moet noemen als je het tegenover de transitie zet.

0
11 marcmarc

@11 Bedankt! U heeft gelijk. Nog even over die 1/3 opslag, in het geval zon:

Stel het verbruik is 1 + ½ cos (x) en de opbrengst 1 – ½ cos (x)
Het gemiddelde verbruik over 1 periode is dan 2π

De ontlading van de buffer, verbruik minus opbrengst, is dan gelijk cos (x)
De integraal over het negatieve of positieve van 1 periode van cos (x) is 2
Dus de grootte van de buffer is het gemiddelde verbruik over 1 periode gedeeld door π

1
12 Ogod

@12 , in een geïsoleerde grid met alleen PV klopt dat. Onze grid is niet geïsoleerd en er zijn meer energiebronnen die zich niet hetzelfde gedragen als PV. Dus interconnectiecapaciteit, biomassa, omvang windenergie e.d. zijn allemaal parameters die de omvang van de opslag bij de mogelijke 100% hernieuwbaar in 2050 bepalen. Naarmate er meer hernieuwbare energie in het net zit zijn er meer overschotten die je kan aanwenden voor zaken als waterstof creatie t.b.v. brandstofcellen. Dat heeft een prijskaartje maar altijd goedkoper dan batterijopslag. Met batterijopslag kan je over korte perioden van 15 min of een uur prima aan gridstabilatie doen. Als het echt windstil is of de zon niet schijnt zal de energie toch echt uit gascentrales komen of wanneer waterstof goedkoper is geworden uit waterstofgestookte turbines of brandstofcellen. Daar willen ze voor 2030 mee gaan experimenteren. Verder worden apparaten slimmer en zal er meer aan vraagsturing gedaan worden. Al die EV's in de toekomst kan je daar prima voor in zetten.
Hoeveel opslag er dan in het net hangt tegen welke prijs is natuurlijk heel lastig te bepalen maar het zal in ieder geval niet de omvang zijn die nodig is in een geïsoleerde grid met alleen maar PV. Sterker nog, tegen de tijd dat we op 80% hernieuwbaar zitten moet er nog eens heel goed nagedacht worden of het laatste stukje niet hernieuwbaar de moeite waard is tegen het dan heersende prijspeil en de dan beschikbare technologieën. Rekensommetjes op basis van de prijzen van nu met de technologie van nu voor de periode 2040 - 2050 kan je beter met een korreltje zout nemen want die onvolledige sommetjes worden altijd gemaakt door de niet AGW gelovigen die tegen de transitie zijn en daarom alles uit de kast halen om met niet realistische berekeningen te laten zien hoe duur het allemaal wel niet is.

0
13 marcmarc

@13 Waarom is het volgens u niet beter om vol op Thorium Cold Plug in te zetten en ondertussen gewoon kolen te stoken? (als u dat vindt, wat ik aanneem) Waterstof is heel duur en gevaarlijk en er zijn grote verliezen 'round-trip'. Technisch is het natuurlijk mooi, dat wel.

Waarom denkt u dat kooldioxide op, zeg, 800ppm, een probleem is? (als u dat denkt, wat ik aanneem) U weet toch dat kooldioxide en temperatuur heden ten dage niets bijzonders zijn en op geologische tijdsschaal volstrekt niet correleren? (Scotese)

Ik dank u voor uw reacties welke iha. zinnig, logisch en vriendelijk zijn. (itt. die van vele anderen)

1
14 Ogod

@14 , niemand verwacht werkende Thoriumcentrales voor 2040 dus Thorium is voorlopig geen oplossing. Kolen stoken is ontzettend dom als het doel CO2 reductie is omdat kolencentrales veel meer CO2 per kWh uitstoten dan gascentrales.

Ik zeg niet dat CO2 met 800 ppm een probleem is. De onderliggende fysica zegt dat 800 ppm leidt tot meer broeikaseffect, warmere lucht, meer waterdamp, nog meer broeikaseffect, stijgende zeespiegel. Daarnaast, er zijn voldoende onderzoeken die aangeven dat CO2 goed correleert wanneer je alle mee- en tegenkoppelingen in het klimaat verdisconteerd (dus niet alleen naar CO2/temperatuur kijken want alle klimaatsignalen moet je kwantificeren en bij elkaar optellen om het CO2 signaal te destilleren) . Dat is niet wat zogenaamde pseudoskeptici u willen doen geloven want die pikken er altijd één ding uit, rukken ze uit het verband en stellen dan de conclusie dat AGW niet bestaat. Ik las dat soort sites vroeger ook allemaal totdat ik echt skeptisch werd en begreep dat pseudosceptici vooral verwarring zaaien en reeds doorgeprikte onderzoeken blijven herhalen. Dus voor mij is het tegenwoordig heel simpel, de klimaatwetenschap weet voldoende om beleid voor CO2 reductie in te zetten. De precies CO2 gevoeligheid is wat omvang betreft natuurlijk niet helemaal bekend maar tussen de 1,5 graad - 2 graad opwarming zit er volgens mij wel in bij verdubbeling van de CO2. Het zogenaamde RCP 8.5 scenario acht ik niet reëel omdat de hele wereld tegenwoordig bezig is met CO2 reductie. RCP 4.5 is voor mij waarschijnlijker.

1
15 marcmarc

@15 Dan wachten tot 2040 wat is het probleem
De rest van de wereld die loopt toch achter

2
16 FVD1

@15 De invloed van de mens op klimaat is niet nul maar wel héél klein (0.28% geaccumuleerd sinds 1850). Om te weten of dat goed of slecht is moet je minstens weten welk klimaat het beste is.

2
17 Ogod

@17 , verdiep je eens in de wetenschap achter AGW in plaats van klimaatontkennerargumenten in te brengen. Die 0,28% is enorme bullshit van een getallentovenaar die niks van AGW snapt.

0
18 marcmarc

@18 A priori stellen dat er AGW zou zijn en daarvoor een denk tank op te richten (IPCC), leidt naar verwachting niet tot onbevangen uitspraken. Zeker niet als politici de bevindingen nog eens filteren en versterken. Heeft u https://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html al bekeken?

2
19 Ogod

@19 , dat is niet meer dan een mening van fossielfetisjist Monte Hieb en geen enkele klimaatwetenschapper neemt die onzin serieus. Wees a.u.b. wat kritischer i.p.v. het lukraak linken naar obscure meninkjes die de toets der wetenschap niet doorstaan.

Verder ben ik klaar met de discussie. Klimaatdiscussies waarbij obscure ontkennerfabeltjes worden ingebracht zijn doodvermoeiend. Daar is de site climategate.nl voor waar allemaal gelijkgestemde bejaarden hun dagelijkse herhaling van klimaatdiarree kunnen spuwen en waar argumenten ondergeschikt zijn aan het hogere doel dat AGW niet zou bestaan.

0
20 marcmarc

@20 https://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html onderbouwt. U niet. Heeft u de link bekeken? (een simpel ja/nee volstaat).

PS. AGW bestaat zoals ik al zei in @17
PPS. Wat is het beste klimaat?

2
21 Ogod

@20 "fossielfetisjist" LOL, weer 'ns wat anders dan een lijmsnuiver of een kruisruiker

1
22 Ogod

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@36 a) Ik heb het hier over de respectloze term "omgebouwde kerels". Je kunt ook prima je punt maken door het gewoon over transgenders te hebben...

1 minuut geleden geplaatst door Bop

Reconquista
Katja neemt het op voor Thijs Römer: "Heeft geen moord gepleegd"

Niemand heeft ook gezegd dat hij een moord heeft gepleegd maar zedendelicten met minderjarige meisjes is ook niet niks. ...

4 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Graaier1000
Gebiedsverbod Pegida-voorman in Arnhem teruggebracht naar drie weken

https://youtu.be/tRobB_cc2W0?si=MnRn4FpU8UeeU4Tp...

4 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@35 Jij wilt er nog een "grappige" term aan toevoegen, zie ik. 🥱...

6 minuten geleden geplaatst door Bop

eh
Advance of Islamic State affiliates ‘could lay ground for new wave of terrorism’

Van vorige week:https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/one-year-islamic-state-worldwide-activity-map...

7 minuten geleden geplaatst door eh

Tussenderegels
Trump nu ook bijbelverkoper: ‘Make America pray again’

Hij bedoelt; "Make America pay again"....

7 minuten geleden geplaatst door Tussenderegels

eh
Advance of Islamic State affiliates ‘could lay ground for new wave of terrorism’

Zit Zie Hier bij ISIS?...

8 minuten geleden geplaatst door eh

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@33 Ik lees dat er een transgender bij betrokken was, niet dat het diens schuld was....

8 minuten geleden geplaatst door Bop

Reconquista
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@30Ja ook dat maar al was het oorlogsrecht van toepassing dan nog vind ik dat Israël dat niet hoeft te hanteren als de Palestijnen dat ook ni...

10 minuten geleden geplaatst door Reconquista

NK. App
Bengali Bf PictureXxx Pakistan HdBoa.fodaSuttinSexy Bbw XxxRomanian PornAdult PorMelhores Sites HentaiJamie Lee Curtis BoobsSkylar Snow AnalPoonam Jhawer NudeKatrina Kaif Xxx Sexy VideoXxx WebsitesSkip The Game VaXx Hindi Sexy MovieMom Friend Porn VideosMother Son NudeBeautiful BabepornAdultprime Premium AccountJaquiemichelHentai MuitoNude On TumblerHot Desi Bhabhi SexTeen First SexHottest Teen PornstarsBap Beti PornPorn Asia MassageFunny CartoonpornChayurbateYouporn CmEscort Girl Paris 12SubmissiveslutPregnant JavFneo-074RrfoxBreast Sucking MoviesForum FacecastTurning Red Rule34Hazbin Hotel R34Amanda Creny PornAfter Sex VideoOne Tit OutSunny Leone SecVargin Xxx VideoBalloon XxxPorn Big AssHaniminiNake BoobiesKajal Agarwal Sex PhotosWw X Bengali VideoXnxx Xxx XnxxKylie Jenner NudePornos SuegrasJutta Leerdam.nudesFree Porns VidiosScandal Pornروزین رسولیKristin Pope NudeXxx Video Hd CartoonBabesourceBazeers HdIndian Mature Aunty PornSantana Ayo PornLesbian Sudution PornKiara Mis OnlyfansTwinkpissPorn Videos GratisCosplayer PornZteen Porn VideosLatina Porn LesbianBf Sex XxMilking Table PornNezuko Kamado PornJasdenkyrelleJapani Chuda Chudi VideoSex With Big Tits MomBhartiya Mahila SexBokep OnlenXxx In InglishXhumasterGifs Porn GayAnal Milf AmateursMilf SroriesTattoos Of PenisesHandjob CompilatonPrimal Fetish PornHot Male PornMarcus Dupree PornCartoon Porn GalleryPornô FortesMadison MckinleyTarayazdiBlack XxnxLund Ki ImageSister Caught PornHen Tai BarDebby Ryan In The NudeAnella DangerHing Of The Hill PornSexy Body GirlSex Video Hindi 2019Harem TimeGaysx VideosLatina Po RnFilmes Pornô Com VelhasTanushree DuttaSexo RománticaXxnx Desi GirlXxx Video Mom And Son SleepingEiffel Tower PornFilm De PornosBar Rafaeli NudesXxx Malayalam HdXxnx Video BfPornhub Family TherapyServant Sex ComRyan Ryans LesbianTeen CuntsAmateur Homemade PornUndressed AppsPorn Films StreamingSraight Gay PornXnxx Girl On GirlPorn QEnglish Local BfJapanese Breast SuckingPorn Of GrandpaNaked And Afraid VideosWilde PornMuslim Suhagrat SexGoldenshower VideosSkinnyshemalesAdult Korea MovieJvjunkiesOnlyfans PorniTop Black Porn SitesRevistas E Quadrinhos HenBhad Bhabie XxxBoruto Erotic AdventureSexy Sexy Porn VideoMichel PornMomandme OnlyfansBig Bounsing TitsLndianxxxSex New Video ComFinnysplayhouseFreks Of CockHollywood Xxx Sex VideoSex Video Hot FamilyKarol G Pornos