Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

10-03-2019 09:01

Klussen

Beste Jesse,

Ik heb erg gelachen om pagina 28 en 29 van het Zaterdag-katern van de Volkskrant.

In de rubriek van de Ombudsman ging het over die fotorubriek in Volkskrant Magazine waarin jij, goed twee weken voor de verkiezingen, opeens werd neergezet als een hardwerkende klusjesman. De verslaggeefsters die verantwoordelijk zijn voor die rubriek én de chef van het magazine, zo schrijft Ombudsman Jean-Pierre Geelen “waren zich van geen kwaad bewust. Zij hebben een lange lijst met potentiële kandidaten voor de rubrieken; met sommigen (onder wie Klaver) zijn ze ‘maanden, zo niet jaren’ bezig hem of haar te strikken.”

En dan komt de mooiste zin: “Nu kwam het Klaver uit”.

LOL.

Verderop zegt de Ombudsman nog: “Niemand had er bij stilgestaan dat de publicatie met Klaver op dit moment de indruk zou kunnen wekken dat hier campagne werd bedreven.”

En: “Mogelijk was dat vanuit GroenLinks ook wel de strategie: het is op zijn minst opmerkelijk dat de politicus lang niet wilde, maar nu ineens tijd had.”

De domme, naïeve koeien die verantwoordelijk zijn voor het Volkskrant Magazine én die rubriek waarin jij als een sissy de zaag vasthield hadden niet door dat ze door jou gebruikt worden.

Beweert de Ombudsman van jullie partijkrant (Hoi, Bert Wagendorp! Hoi, Sheila Sitalsing!).

Wij weten natuurlijk wel beter. Jouw mannetjesmakers hebben heus met die Volkskrantvrouwtjes afgesproken vóór welke datum die rubriek gepubliceerd moest worden. En die vrouwtjes zijn heus niet dom en naïef, die weten heus wel dat er op 20 maart verkiezingen zijn voor de Eerste Kamer.

Dat was pagina 28.

Op pagina 29 stond je ook in de brievenrubriek. Als ‘Brief van de Dag’ nog wel.

De brief komt van Karin Bleeker uit Rijswijk en is te mooi om niet volledig over te nemen.

Onder de kop ‘De extra ecologische voetafdruk van Jesse’ schrijft ze:

“Jesse Klaver verwacht een derde kind (Volkskrant Magazine, 2 maart 2019). Ik gun Jesse Klaver, zijn vrouw en kinderen alle geluk van de wereld.

Als voorvechter van het ­klimaat en tegenstander van de klimaatverandering zet hij zo wel een extra ecologische voetafdruk op deze toch al overvolle wereld.

GroenLinks vindt het een fundamenteel recht om kinderen te krijgen en familieplanning een recht van mensen zelf. Er zijn meer fundamentele rechten zoals het recht op een gezonde, schone en veilige leefomgeving.

Als de verhouding tussen fundamentele rechten in het geding komt zoals nu (de bevolking in in elk geval Nederland neemt vooralsnog alleen maar toe en in Azië en Afrika explosief) heeft de overheid een rol te spelen. Die rol kan liggen in het geven van voorlichting over gezinsplanning tot het beperken van de kinderbijslag tot maximaal twee kinderen, ­beperken van de kinder­opvangtoeslag enzovoorts. Of het onderbrengen van voorbehoedmiddelen in het basispakket. Of het stellen van voorwaarden aan de ontwikkelingshulp, et cetera, et cetera.

Niets van dat alles vind ik terug in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Dat maakt de voorgestelde maatregelen van GroenLinks voor het tegengaan van klimaatverandering toch een stuk minder geloofwaardig.

Is wel zo.

De allerbeste én allergoedkoopste remedie tegen de opwarming van de aarde is: zorgen dat er minder mensen komen.

En dan natuurlijk niet via de methode die het grote voorbeeld van je Eerste Kamer-lijsttrekker Paul Rosenmöller, massamoordenaar Pol Pot, in Cambodja hanteerde.

Of die van Volkert.

Of die van jouw GroenLinks-fractielid jonkvrouw Corinne de Jonge van Ellemeet, die elke 70-jarige zieke verplicht langs een geriater wil sturen om te kijken of ‘we’ die nieuwe heup of chemokuur nou wel moeten geven.

Nee, gewoon door minder te fokken.

Maar ja.

Not in my backyard, hè?

Groet,

JanD

PS. Heb je al op de Stem Ze Weg-actiesite gekeken?