Familieleden van inzittenden op het vliegveld van Nairobi
NOS NieuwsAangepast

Ministerie: voor zover bekend geen Nederlanders onder doden vliegramp Ethiopië

Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers van de crash met een Boeing 737 in Ethiopië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken nadat er verwarring was ontstaan over Nederlandse doden bij de vliegramp.

Het toestel van Ethiopian Airlines stortte met 157 mensen aan boord vanmorgen kort na het opstijgen vanaf de hoofdstad Addis Abeba neer. Niemand heeft de ramp overleefd.

Kort na de crash meldde het Keniaanse ministerie van Transport dat er vijf Nederlanders op de passagierslijst van het ramptoestel stonden.

Twee uur later twitterde de vliegmaatschappij een nationaliteitenlijst waarop geen Nederlanders meer stonden. In plaats daarvan stonden er vijf Duitsers op de lijst.

'Dutch' in plaats van 'Deutsch'

De Nederlandse journalist Daaf Borren, die op het vliegveld van Addis Abeba is, zegt dat het misverstand mogelijk is ontstaan door een lijst die rondging waarop vijf keer de nationaliteit 'Dutch' stond. Daarachter stonden alleen paspoortnummers en namen van Duitse staatsburgers. Mogelijk was 'Dutch' verward met 'Deutsch'.

Het ministerie kan nog geen definitief uitsluitsel geven over Nederlandse slachtoffers, omdat onder meer wordt nagegaan of passagiers een dubbele nationaliteit hadden. Na de vliegrampen met bijvoorbeeld de MH17 en de Germanwings-vlucht in 2015 was er ook onduidelijkheid over de identiteit van slachtoffers vanwege dubbele nationaliteiten.

Dit zijn de eerste beelden van de rampplek:

Boeing 737 neergestort in Ethiopië

De 149 passagiers aan boord van de Boeing 737 MAX met de Keniaanse hoofdstad Nairobi als bestemming, kwamen uit 35 verschillende landen. Onder hen waren onder meer Kenianen, Ethiopiërs, Britten, Fransen, Amerikanen, Canadezen en Chinezen.

Een topman van Ethiopian Airlines maakte tijdens een persconferentie bekend dat de piloten van het ramptoestel melding maakten van problemen en toestemming vroegen om terug te keren naar Addis Abeba. Het vliegtuig was vanochtend vroeg vanuit Zuid-Afrika gearriveerd in Addis Abeba. Daarbij is geen melding gemaakt van bijzonderheden, aldus de ceo van de vliegmaatschappij. De Boeing stond drie uur op de luchthaven waarna het toestel aan zijn volgende reis begon, naar Nairobi.

Toestel spiksplinternieuw

Ethiopian Airlines laat in een persbericht weten dat het nog te vroeg is om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van de crash. Volgens de luchtvaartmaatschappij was de gezagvoerder een ervaren piloot. Hij had meer dan 8000 vlieguren achter zijn naam en een "lovenswaardig" cv.

De Boeing was nieuw en pas vier maanden geleden aangeschaft door de Ethiopische staatsluchtvaartmaatschappij.

De Amerikaanse raad voor transportveiligheid stuurt een team naar Ethiopië om te assisteren bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Onder de doden zijn ook acht Amerikanen. De directie van Boeing heeft laten weten "diep bedroefd" te zijn over de dood van alle inzittenden van het toestel en zegt klaar te staan om technische bijstand te verlenen bij het onderzoek.

Ethiopian Airlines heeft recent dertig Boeings 737 MAX aangekocht; het ramptoestel was het eerste vliegtuig van de order dat werd afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl