Direct naar artikelinhoud

Tienduizenden mensen bij klimaatmars in Amsterdam

Tienduizenden mensen hebben de regen getrotseerd om in Amsterdam mee te doen aan de landelijke klimaatmars.

De organisatie van de actie schat dat er zo'n 40.000 mensen op de been waren. Vanuit het hele land zijn er demonstranten naar Amsterdam gekomen. Het zorgde voor drukke treinen richting de hoofdstad. Op Amsterdam Centraal liepen de perrons vol.

De demonstranten verzamelden zich rond 13 uur op een regenachtige Dam. Daar werd het zo druk, dat de politie had gevraagd de eigenlijke mars, richting eindpunt Museumplein, eerder te laten beginnen. Dat gebeurde nog voordat het podiumprogramma op de Dam was afgerond.

Dat programma bestond uit optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. 

De Coninck zei dat Nederland snel verandert met of zonder ambitieuze klimaatambities. "Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.'' Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. "We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.''

En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. "Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.

Tienduizenden mensen bij klimaatmars in Amsterdam
Beeld anp
Tienduizenden mensen bij klimaatmars in Amsterdam
Beeld anp

Onder de betogers waren ook veel kinderen. Ze droegen tekstborden als: 'Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?' en 'Mag ik ook nog wat?' en 'Red de aarde'.

Onder meer Shell kreeg er van langs van de demonstranten. Afgevaardigden van de SP droegen bordjes met 'Zij verkloten het klimaat, maar wij moeten korter douchen. Shell no!' en een omgevormd Shelllogo met middelvinger.

Volgens de organisatoren (Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond) is de grote opkomst in Amsterdam het bewijs dat mensen geen uitstel dulden van een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. Dat moet "stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen", aldus Milieudefensie.

"De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen."
Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts, rond 16.00.

Drukte in de treinen naar Amsterdam.Beeld Esther Eggink

Zo'n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

Ze willen onder meer een eerlijke verdeling van de 'lasten en lusten', vinden dat de 'grote vervuiler' moet betalen en streven naar een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.

Onder de deelnemers zijn onder anderen prinses Irene, veel politici en BN'ers zoals Bert Visscher en Georgina Verbaan. Voorafgaand gaven onder anderen de scriba en de bisschop van Haarlem-Amsterdam hun zegen aan de mars.

Lees ook: De Klimaatmars was vrolijk tegen beter weten in

De Klimaatmars is hieronder live te volgen: