Voor dit stemlokaal in Pyongyang stond al vroeg een lange rij
NOS Nieuws

Noord-Korea naar de stembus om parlement te 'kiezen'

Uren wachten in de rij, een stembiljet met maar één naam in je handen gedrukt krijgen en vervolgens datzelfde papier deponeren in de stembus. Miljoenen Noord-Koreanen mogen vandaag hun 'stem' uitbrengen voor de bijna 700 leden van de Opperste Volksvergadering, het Noord-Koreaanse parlement.

Iedere vijf jaar moeten de parlementsleden herkozen worden, al valt er voor de kiesgerechtigden weinig te kiezen. In elk district kan er maar op een kandidaat van de regerende Arbeiderspartij worden gestemd. De Noord-Koreanen mogen 'ja' of 'nee' zeggen, maar dat laatste vakje wordt zelden aangekruist.

"Alle kandidaten zijn mensen die hun leven wijden aan ons land", zegt een man die in Pyongyang woont tegen persbureau AP. "Ik ben heel blij dat ik mag stemmen voor een vertegenwoordiger van het volk."

Zo zien de verkiezingen in Noord-Korea eruit:

'Noord-Korea viert verkiezingen zoals een feestdag'

Voor wie nog wel wat bedenktijd nodig heeft, is een speciaal stemhokje ingericht. Mensen die 'ja' stemmen, kunnen hun biljet meteen in de bus gooien, maar tegenstemmers moeten gebruikmaken van het hokje en dat kan natuurlijk leiden tot vragen van de autoriteiten. Daarom staat het stemhokje er op de meeste plaatsen verlaten bij.

De opkomst is in Noord-Korea altijd hetzelfde: 99 procent of zelfs meer. Het is namelijk verplicht om te komen stemmen. Het liefst zo vroeg mogelijk om toewijding te laten zien. In de ochtend stonden er dus al lange rijen bij de stemlokalen.

Kim Jong-un staat ook op het stembiljet in het district van Pyongyang en zelf heeft hij ook zijn stem uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen in 2014 werd de Noord-Koreaanse leider met 100 procent van de stemmen gekozen.

Een groot verkiezingsfeest

Na het stemmen vieren de Noord-Koreanen de verkiezingen groots op straat. Er wordt uitbundig gezongen en gedanst en dat is bijzonder, zegt een kiezer: "Ik denk dat ons land het enige land is dat de verkiezingsdag viert als een feestdag."

De parlementsverkiezingen komen anderhalve week na de topontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Trump in Vietnam. Die gesprekken eindigden eerder dan verwacht toen de leiders het niet eens werden over de denuclearisatie van Noord-Korea.

  • Reuters
    Kim Jong-un brengt zijn stem uit
  • AFP
    Kiezers bekijken de kandidatenlijst
  • AFP
    Het stembiljet
  • AFP
    Een stembus in Pyongyang
  • AFP
    Het stemhokje waar maar weinig gebruik van gemaakt wordt
  • AFP
    Er wordt volop gedanst om de verkiezingen te vieren
  • AFP
    Na het stemmen is het tijd voor feest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl