Jodiumtabletten worden gratis verspreid in apotheken.
Volledig scherm
Jodiumtabletten worden gratis verspreid in apotheken. © Photo News

40 miljoen gratis jodiumtabletten tegen kernramp liggen stof te vergaren

Maar weinig Belgen hebben hun gratis doosje jodiumtabletten als bescherming bij een nucleaire ramp afgehaald, meldt Het Nieuwsblad. Van de 4,6 miljoen doosjes met pillen (inkoopwaarde 2 miljoen euro) die de overheid ter beschikking heeft gesteld, zijn er amper zo’n 646.000 afgehaald, ondanks de groots opgezette sensibiliseringsacties.

25 reacties

  • Jean smits

    5 jaar geleden
    god zij dank dat we jodium tabletten hebben die ons beschermen bij een kern ramp, als een centrale ontploft en er miljoenen eenheden straling vrijkomen zullen de pilletjes ons beschermen ;) . gelooft eigenlijk iemand die onzin , weer een paar miljoen euro versmost , er zal wel een of andere politicus een goede neef hebben die net die pillen produceert .
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Er zijn al minstens een tiental zware ongelukken gebeurd, Peter Jansens. Met een meltdown ook in Three Miles Island, Lucens Zwitserland, Tsjernobyl, Fukushima. Of het in brand schieten van de brandstofkern of een ontploffing in Windscale, minstens 3 keer in Rusland, in Canada en in Tokai Japan. De helft van de kerncentrales in de wereld staan op breuklijnen die gevoelig zijn voor aardbevingen. Zelfs in het Nauw van Calais kan een zware aardbeving gebeuren.
  • Peter Janssens

    5 jaar geleden
    Fukushima was op een verkeerde plaats gebouwd en Tchernobyl was geen kerncentrale maar een fabriek waar ze uranium verrijkten tot wapenuranium. Er is nog geen enkele 'gewone kerncentrale' ontploft, want die technologie is perfect veilig en is gewoon een propere manier om via stoomturbines electriciteit op te wekken. Ja, je leest dat goed, stoomturbines.
  • mich lee

    5 jaar geleden
    Ja, je legt deze pillen thuis in de ijskast, wara je zelf nooit bent. Waar ben je overdag? OP het werk, op school of onderweg, niet thuis... Veel kans dus dat je bij een nucleair incident (bij een ramp helpt het evenmin) niet thuis bent en de pillen kan nemen. Gebeurt het 's nachts? Dan vertrek je 's morgens alvorens je er iets van weet.
  • john Roderigas

    5 jaar geleden
    de meeste belgen wisten het nog niet eens, woonde in koewacht tussen twee kerncentrales in, maar nooit een melding van overheid, men had evengoed de apothekers ter plaatse kunnen inschakelen, die staan veel dichter bij cliënteel.