Archeologen laten prehistorisch huis afbranden

ZEEWOLDE • Vr 8 maart 2019 | 14:42 • Vrijdag 8 maart 2019 | 14:42

Archeologen van de Universiteit Leiden hebben vrijdagochtend een nagebouwd huis uit de steentijd in brand gestoken in Zeewolde. Het gecontroleerd laten uitbranden van de plaggenhut is onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar onder meer de bouwconstructies van huizen uit de prehistorie.

De replica van het huis is in 2012 gebouwd in het bos Hosterwold. De onderzoekers willen weten hoe het huis instort door een brand, wat er van de constructie overblijft en hoe voorwerpen in de woning worden aangetast door het vuur.

Archeoloog Annelou van Gijs zegt: "Wij zijn geïnteresseerd in de levensloop van een huis uit de steentijd. Hoe is het gebouwd, welke materialen zijn daarbij gebruikt, hoe zijn de materialen aan het vervallen en wat voor reparaties nodig zijn om het te herstellen".

Het vuur greep snel om zich heen waardoor de plaggenhut binnen een uur in de as werd gelegd. De onderzoekers vermoeden dat veiligheid een belangrijk aspect was in de steentijd. Van Gijs: "Als het dak eenmaal vlam vat, gaat het onvoorstelbaar snel". In mei keren de archeologen terug naar het Horsterwold om de restanten verder te onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel