achtergrond

Geenstijl

'KNMI schrapt hittegolven van voor de oorlog'

Waar moeten we heen als je zelfs de weersvoorspellers niet meer kunt vertrouwen? Het GeenStijl Planbureau voor de Klimaatwetenschap duikt in verschillende standpunten!

Vorige week zaten we witbier te tutteren op het terras, deze week zitten we middenin de zeiknatte herfststormen en van winterweer was deze winter tot nu toe hooguit drie dagen sprake. Om het eens lekker plat te zeggen: Het klimaat gedraagt zich als een wijf. Maar nu lezen we dat degenen die het klimaat in de ratio van metingen en tijdsvakken moeten vatten om het voor demense allemaal begrijpelijk te houden, bepaalde metingen uit bepaalde tijdvakken hebben geschrapt. Het KNMI heeft historische hittegolven van voor de oorlog uit de boeken gejorist, waardoor het heden in verhouding veel heter lijkt. Dat beweren vier onderzoekers (waaronder Marcel Crok) in een vandaag verschenen rapport. [Update: Oeps. Servers Staat van het Klimaat nu al gesmolten...]

Wat beweren zij? Nou. Het KNMI heeft begin jaren '50 wat meethutten een paar honderd meter verschoven en daarom moesten ze met terugwerkende kracht metingen homogeniseren. Gevolg: het bleek met terugwerkende kracht minder warm voor de oorlog. Dat vinden Crok & Co raar, dus ze wilden de gebruikte meetmethode reproduceren. Hoe je in 2019 de zomer van 1919 nog eens kunt peilen, geen idee, maar soit. Als je kan voorspellen hoeveel de aarde in 2069 is opgewarmd, kun je vast op basis van historische gegevens vast ook wel nieuwe voorspellingen voor 1969 doen.

En nou weten wij ook wel dat scepsis over toekomstmodellen het uitgangspunt is van klimaatcritici als Crok cum suis en dat hun conclusies (net als overigens die van Gerrit Hiemstra & de Opwarm Believers), best wel eens zouden kunnen voortvloeien uit vooraf in- en aangenomen uitgangspunten, maarrr onze wetenschappelijke wenkbrauwen doen nieuwe hoogtemetingen als we zinnen lezen als "De onderzoekers hebben de parallelmetingen opgevraagd bij het KNMI maar niet gekregen", want dan vragen we ons af wat het KNMI precies te verbergen heeft.

Wij zijn geen Nu.nl dus u mag helemaal zelf weten welke bronnen u vertrouwt, welke theorie u aan wil hangen en op welke hoogte de thermometer in uw eigen tuin hangt voor de metingen van uw eigen Planbureau voor de Barbecueomgeving. Maar het lijkt ons in iedereens belang als het KNMI meetresultaten openbaart, gefundeerde wetenschappelijk kritiek & review op de methoden toejuicht, en als alle betrokken wetenschappers een eerlijk (en dus niet politiek of ideologisch gedreven) onderzoek nastreven. Onze voorspelling luidt helaas dat we daar niet goed op kunnen vertrouwen. En ook dat het klimaat toch wel doet wat ze wil, for we are but puny humans met een buisje kwik en een peilstok. Wel zin in de zomer nu.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.