Het test-lab van Huawei
NOS Nieuws

Huawei opent 5G-testlab in hart EU, maar of zorgen nu weg zijn is de vraag

  • Nando Kasteleijn en Thomas Spekschoor

  • Nando Kasteleijn en Thomas Spekschoor

Het kamertje had in elk willekeurig kantoor kunnen staan dat net is opgeleverd. Er staat een bureau. Er staat een computer. En wie naar buiten kijkt ziet een straat in Brussel. Het is de plek waar Europese providers die telecomapparatuur van Huawei afnemen de broncode van het bedrijf kunnen controleren.

Het kamertje, waar er meerdere van zijn, is onderdeel van een nieuw cybersecuritycentrum dat vandaag is geopend. Het centrum staat in het politieke hart van Europa. Daarmee wordt er ook een duidelijk signaal aan de EU afgegeven: wij verkopen veilige producten en jij mag het hier zelf testen, dus doe vooral zaken met ons.

Die controle moet zorgen onder overheden over spionage door Huawei wegnemen. De angst is dat China via Huawei communicatie kan afluisteren of mobiele netwerken in het Westen kan platleggen, bijvoorbeeld in een hoogoplopend conflict. Tot nu toe is er geen bewijs naar buiten gekomen dat de verdachtmakingen ondersteunt.

Niettemin is met name de VS fel gekant tegen het idee dat EU-bondgenoten gebruik gaan maken van Huawei's apparatuur. Dat heeft ook een geopolitieke reden: Amerika ziet China's macht groter worden en wil dat voorkomen door druk te zetten op andere landen.

Een belangrijk symbool, noemt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs het nieuwe centrum in Brussel. "Maar het geeft geen belangrijke garanties die Europese landen graag willen hebben. Die broncodes zijn niets meer waard als er een software-update wordt doorgevoerd. Dat betekent dat elke update weer gecontroleerd moeten worden en dat is monnikenwerk."

Belangrijk voor industrie

Huawei is een van de drie belangrijkste spelers op het gebied van telecomnetwerken. De andere twee zijn Europees: Ericsson en Nokia. Met zijn drieën strijden ze om het aanleggen van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet. Naast dat het ons op termijn in Nederland veel sneller internet zal opleveren op je telefoon, zal het netwerk ook heel belangrijk worden voor industrieën wereldwijd.

De verwachting is dat er de komende jaren bijvoorbeeld heel veel sensoren bijkomen die allemaal via 5G met elkaar gaan communiceren, en bedrijven zullen daar volop gebruik van maken. Het wordt daarmee dus een kritiek onderdeel van de Nederlandse infrastructuur en dus ook van de economie.

Vandaar dat er extra aandacht is voor de Chinese speler op de markt. Westerse landen stellen zichzelf momenteel de vraag of ze wel willen dat een bedrijf, dat uiteindelijk moet luisteren naar de Chinese overheid, zo diep in het belangrijkste mobiele netwerk zit. "Klanten kunnen hier onze broncode zien", zegt Andy Purdy van de Amerikaanse tak van het bedrijf over het testlab. "Die kunnen ze testen en analyseren. Dat gebeurt allemaal vertrouwelijk, wij kunnen zelf niet zien wat zij uittesten."

In principe kan één letter in de broncode al een achterdeur creëren.

Beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers

"Het principe van een achterdeurtje (waarmee kan worden afgeluisterd, red.) is dat hij niet zichtbaar is en dat zal met het vrijgeven van de broncodes niet veranderen", zegt beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers. "In principe kan één letter al een achterdeur creëren."

Het is net als het Volkswagen-schandaal, zeggen de deskundigen. Dat bedrijf zei dat de uitstootwaardes bij de testen in het lab goed waren, terwijl de auto's op de weg heel anders presteerden.

We garanderen wel in contracten dat het dezelfde broncode is, dus ik denk dat er een grote mate van vertrouwen kan zijn.

Andy Purdy Jr. van Huawei

Voor een deel blijft het een kwestie van vertrouwen, geeft ook Andy Purdy van Huawei toe. Hij garandeert dat de code die in Brussel is in te zien ook echt de code is die op de Huawei-apparatuur is geïnstalleerd. Bedrijven kunnen dat zelf verifiëren, maar dat is wel ingewikkeld. "We garanderen wel in contracten dat het dezelfde broncode is, dus ik denk dat er een grote mate van vertrouwen kan zijn."

Nog veel twijfel

Dus of Huawei betrouwbaar genoeg is? Voor Australië in ieder geval niet, telecomproviders in die landen mogen geen 5G-apparatuur van Huawei gebruiken. Ook de Amerikaanse overheid wil dat voorkomen. EU-land Polen is geneigd om dat oordeel te volgen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lijken te neigen naar een 'ja', al is dat nog niet zeker. Het Nederlandse kabinet is er ook nog niet over uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl