Succesvol vaccin: Australië neemt afscheid van rodehond en baarmoederhalskanker

Dankzij vaccinaties is rodehond nu geheel uitgeroeid in Australië. En het ziet ernaar uit dat het land over een paar jaar als eerste ter wereld afscheid zal nemen van baarmoederhalskanker.

© Shutterstock

Hersenschade, hartfalen, miskramen en blindheid. Dat kunnen de gevolgen zijn van rodehond.

Maar in Australië hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken over deze ziekte, want dankzij de hoge vaccinatiegraad heeft het land het virus geheel uitgeroeid.

Vaccin beschermt foetus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte onlangs bekend dat Australië het virus rubella heeft geëlimineerd. Daarmee is het een van de 33 landen die het virus de baas zijn geworden. Bekijk hier de cijfers voor rodehond in Nederland.

Rubella is een zogeheten RNA-virus en infecteert de luchtwegen. Na vijf tot zeven dagen heeft de ziekte het hele lichaam in zijn greep en krijg je onder andere uitslag, koorts en rode ogen. In de meeste gevallen is de ziekte ongevaarlijk en ben je er in vijf tot tien dagen weer vanaf.

Een zwangere vrouw die wordt besmet, loopt echter een hoog risico op een miskraam of op aangeboren afwijkingen bij het kind. Daarom krijgen kinderen in Nederland de BMR-vaccinatie, die ook bescherming biedt tegen de mazelen en de bof.

Bij vaccinatie wordt een klein deel van de echte ziekte in het lichaam geïnjecteerd. Zo kan het immuunsysteem een effectieve bescherming opbouwen voordat de ziekte toeslaat.

Vaccin werkt net als ziekte

© Oliver Larsen

Eerste immuunrespons

Een vaccin bestaat uit dode of levende delen van een virus of bacterie. Het immuunsysteem reageert erop door antistoffen tegen de ziekte op te bouwen, plus geheugencellen, die de ziekte onthouden voor de volgende keer.

© Oliver Larsen

Tweede immuunrespons

Als het lichaam hetzelfde virus of dezelfde bacterie nogmaals tegenkomt, herkent het immuunsysteem de indringer meteen en worden de antistoffen aangemaakt die hem bestrijden.

Vaccin roeit baarmoederhalskanker uit

Australië heeft een extreem effectief vaccinatieprogramma. 94,67 procent van de vijfjarigen in Australië heeft alle aanbevolen inentingen gehad. Ter vergelijking: in Nederland lag dit percentage in 2017 op 90,2 procent.

Als de vaccinatiegraad in Australië op het huidige niveau blijft, ziet het ernaar uit dat het land binnenkort ook een bepaalde vorm van kanker heeft uitgeroeid.

In 2007 is het HPV-vaccin ingevoerd in Australië, en onderzoek voorspelt dat over drie jaar het aandeel vrouwen dat nog baarmoederhalskanker krijgt kleiner dan zes op de 100.000 zal zijn.

Dit cijfer zal waarschijnlijk vóór 2035 zijn gedaald tot vier, en in dat geval wordt deze vorm van kanker als zo goed als uitgeroeid beschouwd.

Dankzij het HPV-vaccin lijkt Australië dus het eerste land ter wereld te worden dat van deze agressieve vorm van kanker af is.

Vaccins werken

Er zijn veel goede argumenten voor vaccinatie – en geen ertegen. Word wijzer over de feiten: