Luister naar

Conflict met Iran loopt verder op

Nieuws
Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Iran groeit. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de ambassadeur in Teheran teruggeroepen, nadat Iran zondag twee Nederlandse diplomaten uitzette. Aanleiding is de betrokkenheid van Iran bij twee moorden in Nederland.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 4 maart 2019 om 20:41
Stef Blok
Stef Blok epa / Malton Dibra

Den Haag

Met de uitzettingen reageert Iran op de eerdere beslissing van Nederland om twee Iraanse diplomaten uit te zetten. Dat gebeurde in juni 2018, toen uit informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek dat de Iraanse overheid verantwoordelijk was voor twee liquidaties van Iraniërs in Nederland.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Blok dat Iran op ­­20 februari aankondigde dat twee medewerkers van de Nederlandse ambassade tot ‘persona non grata’ verklaard zouden worden, en het land zouden moeten verlaten. ‘De Iraanse ambassadeur is daarop onmiddellijk ontboden’, aldus Blok. ‘Hem is duidelijk gemaakt dat het uitzetten van twee Nederlandse medewerkers onacceptabel is.’ Het Iraanse regime trok zich hier weinig van aan, en liet de uitzetting zondag doorgaan.

Volgens Blok worden de twee diplomaten ‘goed opgevangen’. ‘De twee medewerkers zijn maandag teruggekeerd naar Nederland. Voor henzelf, hun gezin en het team dat ze achterlaten is zo’n plotseling vertrek ingrijpend.’

geheime moordoperaties

Aanleiding voor het conflict zijn twee moorden, die in 2015 en 2017 werden gepleegd in Almere en Den Haag, en waarbij beide slachtoffers uit Iran kwamen. Het slachtoffer in Almere was Ali Motamed, die in 1981 een aanslag pleegde in Teheran. Daarbij kwamen ruim zeventig leden van de Republikeinse Partij om het leven. Motamed kreeg daarvoor de doodstraf in Iran.

In Den Haag werd Ahmad Mola Nissi doodgeschoten. Hij was een van de oprichters van ASMLA, een verzets­beweging die zich inzet voor de Arabische minderheid in de Iraanse provincie Khoezestan. In Iran wordt ASMLA gezien als een terreurbeweging.

Vlak na de moorden ontstonden er al geruchten over de betrokkenheid van het Iraanse regime. Zo waarschuwde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, al dat Iran ‘geheime moordoperaties uitvoert in het hart van Europa’. Het kabinet en de AIVD wilden dit echter niet bevestigen.

In januari van dit jaar kwam die bevestiging er wel. Toen kondigde de Europese Unie aan dat twee hoge Iraanse functionarissen op de zwarte lijst gezet werden, waardoor ze niet meer naar de EU mogen reizen. Ook werden de tegoeden van de Iraanse militaire inlichtingendienst bevroren.

aanslagen

De sancties werden ingesteld wegens de betrokkenheid van Iran bij de moorden in Nederland, maar ook vanwege betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen in Frankrijk en Denemarken. In beide landen werden Iraniërs opgepakt. Zij wilden een bom laten afgaan in Parijs, tijdens een demonstratie van een Iraanse organisatie in ballingschap. In Denemarken zou een aanslag worden gepleegd op drie activisten van de verzetsbeweging ASMLA. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.