Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frans ‘Spitzenkandidat’ Timmermans

01-03-2019 09:01

Meneer Timmermans,

Eerder deze week waren er wat mensen boos op me.

Ik schreef u namelijk een briefje waarin ik u woorden van de voormalige NSB-leider Anton Mussert in de mond legde.

Je mag in dit land Pim Fortuyn, Geert Wilders en Thierry Baudet neerzetten als fascisten, gráág zelfs.

Maar zodra je constateert dat de PvdA’er die de heerser over de EU wil worden, Spitzenkandidat Timmermans, steeds meer gelijkenis begint te vertonen met het gajes dat in de eerste helft van de jaren ’40 van de vorige eeuw een volk knechtte en een Groot Europeesch Rijk wilde opdringen, ben je af.

Anton Mussert zei: “Wij moeten een beweging zijn die het gehele volk betrekt, ieder zijn plaats geeft, en laat meemarcheren naar een nieuwe toekomst. Samen zullen wij dit doel bereiken. Ik kan het niet. Gij kunt het niet. Maar wij tezamen, wij kunnen het wel. Omdat wij doordrongen zijn van de liefde voor ons volk en ons Europa.

Wij zullen ons volk doordringen van de noodzakelijkheid. Samen zullen wij een vernieuwd Nederlands volk opbouwen dat zich ten volle bewust is van zijn verplichtingen. En uit de vervulling van die plichten zullen onze rechten voortvloeien. Het recht om te leven in een onafhankelijk Europa, het recht op een bestaan voor u en uw kinderen.”

U twitterde gisteren: “I can feel something changing in Europe. I am proud when I see my kids marching in the street for climate change. It is time to put an end to right-wing rewriting of history. It is time for us to write the future. And to make it a progressive future. Yes we know parts of our history were bloody. But we don’t want to go back there. That’s why we need the European Union.”

En u besloot, zoals ‘extreem-rechts’ dat ook altijd doet, met… de ‘nationale’ vlag van de EU.

Afgezien van het feit dat u Engels lult en Mussert vorigeeeuws Nederlands: kunt u mij één voorbeeld geven uit het citaat van Mussert waar u het mee oneens bent?

En één voorbeeld uit úw citaat waarmee voormalig NSB-leider Anton Mussert het oneens zou zijn geweest?

Ik wed van niet.

U heeft wel geluk dat we sinds halverwege de vorige eeuw een beschavingsoffensief hebben gehad.

Anton Mussert werd na de bevrijding van Nederland schuldig bevonden aan hoogverraad. Op 7 mei 1946 werd hij geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

Ik denk dat u er vanaf komt met wachtgeld. En daarna een mooi baantje bij de VN.

Groet,

JanD

PS. Ik kwam er trouwens gisteren pas achter dat u vroeger in een bandje speelde.