Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongen (20) krijgt jeugddetentie voor steekpartij in supermarkt Zuidoost

2 maart 2019, 10.49 uur · Aangepast 2 maart 2019, 11.49 uur · Foto: AT5

Een twintigjarige jongen die in september vorig jaar een man in zijn nek en hals stak in een supermarkt in Zuidoost, heeft 12 maanden jeugddetentie gekregen waarvan zes voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. De verdachte stak de man op 25 september vorig jaar bij de kassa's in zijn nek en hals in een supermarkt op Wisseloord. Dit deed hij in bijzijn van de vrouw en dochter van het slachtoffer. De rechter: 'Dit moet voor hen een beangstigende ervaring zijn geweest.'

Lees ook: Een gewonde bij steekpartij in supermarkt Zuidoost  

De verdachte heeft een licht verstandelijke beperking en verwerkt informatie minder snel, maar omdat er geen verband met de steekpartij kan worden gelegd wordt het feit hem volledig toegerekend. De rechtbank heeft het advies van zowel de psychiater als de psycholoog overgenomen om hem via het jeugdstrafrecht te berechten. Hierbij weegt mee dat hij ondersteuning nodig heeft vanwege zijn problemen om informatie te verwerken. 

Excuses
Op de zitting heeft de verdachte zijn excuses aangeboden aan het slachtoffer, ook dit weegt de rechtbank mee in het voordeel van de verdachte. De man heeft de 20-jarige jongen vergeven en voor hem is de zaak daarmee afgedaan. 

Door deze en andere omstandigheden ziet de rechtbank aanleiding om af te wijken van de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie had 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, jeugddetentie geëist.