NOS Nieuws

Holleeder hoort vandaag zijn strafeis en weet dat het levenslang wordt

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Op de 54ste zittingsdag van zijn proces hoort Willem Holleeder vanmiddag welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. Een verrassing zal dat niet zijn. Het is in dit proces ook al hardop gezegd: de eis wordt vrijwel zeker levenslang. Iedere andere strafeis zou een enorme verrassing zijn.

Het is ook de straf waar zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra op gokten toen ze de beslissing namen om naar justitie te stappen om tegen Holleeder te getuigen. Ze hoopten dat hun verklaringen, samen met het overige bewijs, voldoende zouden zijn om hem levenslang in de cel te houden. Zo niet, dan vrezen ze voor hun eigen leven.

Dit zijn de hoofdrolspelers in het proces van Holleeder:

Het Holleeder-proces: wie is wie?

De officieren van justitie kunnen ook haast geen andere straf eisen, na wat ze de afgelopen drie zittingsdagen hebben betoogd in hun requisitoir, hun eindpleidooi. Ze achten Holleeder verantwoordelijk voor drie van de vijf huurmoorden waarvoor hij terecht staat: de liquidaties van Cor van Hout, Willem Endstra en John Mieremet.

Vanochtend bespreken ze de twee andere huurmoorden; op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Voor die twee liquidaties is een voormalige kompaan van Holleeder, Dino Soerel, al eerder veroordeeld tot levenslang. Volgens het gerechtshof vormden Holleeder en Soerel een criminele organisatie. Het hof noemde Holleeder toen al mede-opdrachtgever voor de moord op Houtman, ook al stond hij daar zelf toen nog niet voor terecht.

Moordcommando's

Die criminele organisatie - Holleeder, Soerel en de vermoorde Stanley Hillis - had volgens het OM twee moordcommando's ter beschikking. Ze waren "nietsontziend", en lieten de ene na de andere liquidatie plegen. Wie een conflict met ze had, met de politie sprak, of geld schuldig was werd uit de weg geruimd. Ze "beschikten over leven en dood".

Pas als de officieren van justitie klaar zijn met hun vierdaagse eindpleidooi komt de verdediging aan het woord. Maar aan het einde van dag 2 wilde Holleeder toch vast even iets zeggen. Hij ontkende weer alles: "Ik heb niemand maar dan ook niemand opdracht gegeven voor liquidaties. Er is niemand die dat kan zeggen." Zijn advocaten krijgen straks ook vijf dagen de tijd om dat te onderbouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl