Direct naar artikelinhoud

Ruzie om straatnaampolitiek van Halsema

Binnen de Amsterdamse straat­namencommissie is wrevel ontstaan over het optreden van burgemeester Femke Halsema. Commissieleden zijn van mening dat de burgemeester politiek bedrijft bij de toewijzing van nieuwe straatnamen.

Halsema bepaalde in overleg met de wethouders dat de straten moeten worden vernoemd naar opstand en verzet in oorlog en koloniale tijdBeeld ANP

Eerder werd al bekend dat Halsema een streep haalde door het plan om een nieuwe wijk op IJburg te vernoemen naar de hoofdrolspelers van de Slag om de Zuiderzee van 1573. Nu blijkt de burgemeester begin dit jaar ook een voorstel te hebben afgekeurd om straten op IJburg de namen van internationale dansstijlen te geven.

Mazurka
Dat idee kwam van de commissie zelf. Met de vernoeming van dansstijlen als de mazurka en de merengue, zo was de gedachte, zou de diversiteit van de Amsterdamse bevolking op een vrolijke manier in beeld worden gebracht. De burgemeester zou het plan als oubollig en folkloristisch hebben bestempeld.

In plaats daarvan bepaalde Halsema in overleg met de wethouders dat de straten moeten worden vernoemd naar opstand en verzet in oorlog en koloniale tijd. Een lijst met suggesties die door de gemeente was aangeleverd, werd door de straatnamencommissie bekeken, maar als kwalitatief onder de maat teruggestuurd.

De lijst is niet openbaar gemaakt, maar naar verluidt ging het om de namen van de leiders van slavenopstanden, niet alleen in Suriname, maar in het hele Caribisch gebied. Binnen de commissie was niemand enthousiast over de voorstellen, die door een lid dat niet met zijn naam in de krant wil, worden omschreven als 'los zand'.

Een praktisch bezwaar was dat enkele voorgestelde straatnamen al bleken te bestaan. In de G-buurt in Zuidoost zijn al straten vernoemd naar beroemde strijders tegen de koloniale overheersing, zoals de Antilliaanse opstandelingenleider Tula en de Surinamers Karpata, Baron en Joli­coeur. 

Dezelfde leden zeggen zich onbehaaglijk te voelen bij de druk die de burgemeester uitoefent op hun werk. De straatnamencommissie moet voorstellen tegen het licht houden en het stads­bestuur van advies dienen. Het kwam niet eerder voor dat een burgemeester zich zo nadrukkelijk met dat advies bemoeit.

Vrouwen en migranten
Voor een van de commissieleden was de ingreep van de burgemeester aanleiding om op te stappen. Andere leden waarschuwen voor een te grote bemoeienis van de politiek met het aanwijzen van thema's voor straat­namen. De gemeenteraad steunde deze maand een motie van de PvdA om meer straten te vernoemen naar vrouwen en migranten. 

Voorzitter Ad van der Meer wil niet inhoudelijk reageren. "Wat in de vergaderingen wordt besloten, is vertrouwelijk. Alleen onze adviezen zijn openbaar."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college beslist over nieuwe straatnamen en daarover verantwoording aflegt aan de gemeenteraad. In 2016 is in de criteria opgenomen dat  "het toekennen van namen van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving de voorkeur geniet". Het college handelt in die lijn, aldus de woordvoerder.

Halsema stuurt plannen terug, leden commissie raken gefrustreerd