Politiek

Peilingwatch – Forum voor Democratie beoogd winnaar Eerste Kamerverkiezingen

28-02-2019 18:07

De vier coalitiepartijen lijken hun meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen. Ze hebben daar nu 38 zetels, precies genoeg voor een meerderheid, maar als er nu verkiezingen worden gehouden, blijven daar 28 van over. Dat meldt onderzoeksbureau I&O na een eerste peiling. In de rondvraag zakt VVD van 13 zetels nu naar elf virtuele zetels. CDA zou 7 van de 12 zetels overhouden. D66 zou 6 van de 10 zetels behouden. Alleen de ChristenUnie boekt een kleine winst, van drie naar vier zetels.

Forum voor Democratie lijkt de grote winnaar te worden, volgens I&O komt de partij van Thierry Baudet met acht zetels binnen in de Eerste Kamer. Die stemmen komen vooral van PVV, VVD en CDA. De PVV zou van 9 naar 8 zetels zakken. De partij van Wilders verliest wat kiezers aan Baudet, maar haalt ze ook weg bij VVD, CDA en 50PLUS.

GroenLinks lijkt ook te winnen, van 4 naar 10 zetels. De PvdA zou van 8 naar 5 zetels gaan, maar dat is een beter resultaat dan bij de Kamerverkiezingen van 2017. SP gaat omlaag van 9 naar 7 zetels, 50PLUS gaat omhoog van 2 naar 3. DENK zou met één zetel binnenkomen in de Senaat.

Bijna twee op de drie kiezers zijn ontevreden over het kabinet-Rutte III. Dat is 4 procentpunt meer dan een maand eerder.

ANP