achtergrond

Geenstijl

Subsidieverdelers NPO blijken volkomen corrupt

Je verwacht het wel. Evenals de krekels in de krant.

Bij nrc zullen ze wel denken: prima scoop, goed uitzoekwerk en overduidelijk een heterdaadje van belangenverstrengeling, dubbele petten en een verziekte subsidiemoraal (mirror) bij het NPO-Fonds, waar je zélfs nog een vleugje antisemitisme in kan ontwaren. En dan blijft het overal oorverdovend stil. Klein stukje in vakblaadje Villamedia, meer niet. Want sja, NPO. Goeie kant van de geschiedenis. Leven heel veel mensen van. Gratis geld dat ook een keer jouw kant op kan regenen. Belangetjes, vrindjes, angstcultuur, ons kent ons, en allemaal mensen die enorm deugen - u weet zelf hoe het gaat in de culturele- en mediahoek van gratisgeldland.

Inderdaad, het is daar doodziek: het NPO-Fonds mag jaarlijks 16 miljoen euro uitdelen. Maar degenen die bepalen waar het geld naartoe gaat, opereren in het geheim, geven geen openheid en zijn zelf vaak óók aanvrager van subsidie uit het fonds waar ze zelf over mogen beslissen: "De deskundigen zijn vaak producent, maker, editor of regisseur. Een deel van hen blijkt zelf mee te dingen naar het geld uit het NPO-fonds waarvoor ze dus ook aanvragen toetsen. Van de commissieleden deden er 19 afgelopen twee jaar met succes een beroep op het fonds. Zeven anderen zijn gelieerd aan productiebedrijven die geld kregen. In totaal hadden dus 26 (van de 57 - red.) commissieleden een dubbel belang." Kan allemaal, met andermans geld.

Prakijktvoorbeeld uit NRC: "Neem Stella van Voorst van Beest. Ze is onafhankelijk deskundige van het fonds. Als regisseur deed ze zelf met de Rotterdamse producent Basalt Film in 2017 via omroep HUMAN een aanvraag bij het fonds. Haar film Goede Buren kreeg 116.163 euro." DING-DONG, DUBBELE PET! Waarom het zo stil blijft over de praktijken? Staat ook in de krant: "NRC sprak met een tiental aanvragers. Een deel van hen is kritisch, maar wenst die kritiek niet terug te lezen in dit artikel, bang voor de gevolgen. Daar is men dan wel weer open over. 'Het is een kleine wereld'." Ja, en eentje waarvan wij vrij zeker weten dat een heleboel journo's er zelf ook vuistdiep in zitten en hier van wisten. Tot slot. 11 van de 11 subsidieverzoeken van de joodse programmering is afgewezen door het NPO-fonds. Je zou er bijna iets van gaan denken...

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.