Het depot in Eygelshoven in 2011
NOS NieuwsAangepast

Nederland verziekt betrekkingen, vindt Rusland

Rusland heeft scherp uitgehaald naar Nederland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bewijzen enkele recente gebeurtenissen dat Nederland "het fijn vindt om de betrekkingen met Rusland met opzet kapot te maken".

De Russen wijzen onder meer op de Nederlandse toestemming aan de Verenigde Staten om legermaterieel te stallen in Zuid-Limburg. Het betreffende depot in Eygelshoven ging tien jaar geleden dicht.

Nu de spanningen aan de oostkant van Europa weer oplopen, heeft de NAVO het complex weer nodig. Een paar dagen geleden arriveerden de eerste voertuigen. Er worden er 1600 verwacht.

Krim

Ook de beslissing van een Nederlandse rechtbank om goudschatten van de Krim aan Oekraïne te geven, valt slecht in Moskou. Rusland, dat de Krim heeft geannexeerd, had het nakijken. Musea op de Krim reageerden woedend en gingen in beroep.

Rusland zegt in de verklaring van vandaag dat Nederland het nu wel kan vergeten dat het op het gebied van internationaal recht de hoofdstad van de wereld wordt.

Koenders

Ministers Koenders noemt de Russische kritiek onbegrijpelijk. "De wapens worden niet geplaatst aan de grens met Rusland en we hebben geen agressieve bedoelingen. Het is een defensieve daad om ervoor te zorgen dat de NAVO op orde blijft."

Ook de kritiek over de goudschatten van de Krim wijst hij van de hand. Hij benadrukt dat de rechter in Nederland daarover gaat. "Nederland en Rusland zijn daarbij geen partij. De rechter heeft bepaald dat de kunst niet terug kan naar een geannexeerd gebied."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl