Politie pakt 7 verdachten op in onderzoek naar witwassen, oplichting en medicijnhandel

ANP

Voor witwassen, oplichting en illegale handel in medicijnen heeft de politie in Noord-Nederland zeven verdachten opgepakt.

Bij doorzoekingen in drie huizen in Eelderwolde, Roden en Winschoten en een in Amsterdam zijn contant geld, administratie computerapparatuur, auto’s, schilderijen en medicijnen in beslag genomen.

Op 11 december hield de politie na uitgebreid onderzoek vier verdachten aan. Een dag later volgden nog drie. Deze drie fungeerden als katvanger. Zij stelden hun bankrekening ter beschikking voor criminele geldstromen.

Oplichting door valse facturen en webshop

Tussen augustus 2016 en 11 december 2018 werd door meerdere gedupeerden aangifte gedaan van oplichting. Een bedrijf in Noord-Nederland en in Noord-Holland werden benadeeld nadat ze valse facturen hadden betaald. Eigenaren van bedrijven over de hele wereld, waaronder uit Dubai, overkwam hetzelfde.

Ook via een webshop zijn meerdere bedrijven opgelicht. Er werden grote partijen bulkgoederen als Heineken bier, melkpoeder en Red Bull aangeboden. De kopers maakten het bedrag over, maar de goederen werden nooit geleverd.

Er was ook sprake van handel in medicijnen via het darkweb.

Verdachten

Dankzij de aangiften kreeg de recherche zicht op vier verdachten: Een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 26-jarige vrouw uit Eelderwolde, een 38-jarige inwoner van Winschoten en een 61-jarige inwoner van Roden.

De andere drie verdachten, een 36-jarige inwoner uit Niekerk, een 66-jarige Leekster en een 29-jarige man uit Witmarsum waren katvanger. Allen werden aangehouden. De eerst genoemde drie zitten nog vast.

Handel in medicijnen

Tijdens het vervolgonderzoek kwamen de rechercheurs er achter dat de verdachten zich ook bezighielden met de handel in medicijnen. Er werden valse recepten aangemaakt en besteld op naam van onder andere de 44-jarige verdachte.

Vervolgens werden de recepten bij verschillende apotheken door heel Nederland ingeleverd. De medicijnen werden verhandeld via het darkweb. De man kreeg hulp van de andere verdachten. De kopers van de medicijnen moesten onder andere betalen met bitcoins.

Witwassen

Het geld dat de verdachten verdienden met de oplichting en de handel in medicijnen werd gebruikt voor een luxe levensstijl: schilderijen, auto’s en vakanties. Op die manier probeerden ze het criminele geld wit te wassen.

Onderzoek

Het onderzoek werd gedraaid met een samengesteld team uit meerdere disciplines van de politie. Onder coördinatie van het FINEC (Financieel Economische Criminaliteit)-team werkten collega’s van de Districtsrecherche en digitale rechercheurs aan dit onderzoek.

De politie komt nu pas naar buiten met het onderzoek omdat ze eerst het vermogen van de verdachten moest traceren. Dat vermogen was digitaal weggesluisd. Het onderzoek is nog in volle gang.