Veganistisch rolmodel kiest voor zijn gezondheid en zwicht voor vlees
De Brit Tim Shieff (30) is een bekende sportman en overtuigd veganist. Hij is populair, vooral bij vegans. Nu is hij echter van zijn voetstuk gevallen, want Shieff is veganist af. Hij kon de levensstijl naar eigen zeggen niet meer aan, hij moest wel veranderen voor zijn gezondheid. Zijn fans zijn woedend. En nu wijst zelfs zijn eigen veganistische bedrijf ETHCS hem de deur.
Tim Shieff is tweevoudig wereldkampioen freerunning en een bekende YouTuber. Als veganistische sportman is hij al vaak opgevoerd als inspirerend voorbeeld voor de veganistische beweging. Hij promootte zijn levensstijl zelf ook graag aan zijn meer dan 175.000 abonnees op Youtube en meer dan 85.000 Instagramvolgers. Maar nu is het vegansprookje uit.
Ziek
Eerder deze maand kwam Shieff met een opzienbarende onthulling. Hij is na zes jaar niet langer een veganist. Eind vorig jaar had hij ook al schoorvoetend toegegeven dat hij rauwe (!) eieren en wilde zalm had verorberd, nadat een wanhopig dieet met enkel water hem had uitgeput.
In zijn nieuwe video ‘Am I still vegan’ legt Shieff uit dat hij veel gezondheidsproblemen had toen hij zich aan zijn veganistische dieet hield. Spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en stijfheid in zijn gewrichten; het was dagelijkse kost.
,,Ik kon amper nog push-ups doen zonder mezelf pijn te doen’’, verklaart de sportman. Om zichzelf ‘te genezen’ probeerde hij tal van diëten, waaronder dus ook het bizarre waterdieet. Het mocht niet baten. Hij ging daarna terug naar zijn normale veganistische voeding, maar voelde zich nog altijd miserabel. ,,Van kwaad naar erger’’, ging het volgens hem.
Identiteitscrisis
En dus probeerde hij het eens met dierlijke producten. ,,Een gigantische identiteitscrisis’’, noemt hij die overstap. ,,Maar ik voelde me echt beter.’’ Hij wilde zichzelf echter niet verloochenen en stapte daarna weer braafjes over op veganisme. Maar zijn gezondheid ging opnieuw achteruit. Een moeilijke vraag drong zich op: ‘was dat zijn gezondheid aan het beïnvloeden?’
‘Ja’, was zijn antwoord. ,,En dus heb ik de keuze gemaakt om weer dierlijke producten te eten’’, legt hij uit. ,,De verbeteringen in mijn gezondheid waren voor mij het bewijs dat er iets natuurlijks is aan het consumeren van die producten. Ik luister naar mijn lichaam en dat heeft mij op een ander pad gebracht. Mijn ideeën zijn veranderd. Ik moet dat aanvaarden en er vrede mee hebben.’’ Intussen eet Shieff ook weer vlees.
Bagger
Hij kondigt ook aan dat hij, nu hij niet langer vegan is, ‘een stap terugdoet’ van het veganistische kledingmerk dat hij enkele jaren geleden zelf oprichtte; ETHCS. Iedereen bij het bedrijf vond namelijk dat het beter was dat hij vertrok.
,,Zijn beslissing om niet langer veganistisch te leven, heeft ons zeer geschokt’’, klinkt het in een reactie bij het bedrijf. ,,Lange tijd was Tim een voorbeeld voor het veganisme, een goede vriend die ons allemaal inspireerde. Maar de aanpassing in zijn levensstijl was iets waar niemand van ons achter kon staan. Het zou niet ‘ethisch’ zijn om hem te laten blijven als hij beslist om weer vlees te eten.’’
Op sociale media krijgt Shieff enerzijds steun, van mensen die blij zijn dat hij zijn gezondheid voorop stelt en zijn eerlijkheid waarderen. Maar er is vooral véél haat. De nieuwbakken vleeseter krijgt heel wat bagger over zich heen. Ex-fans noemen hem onder meer ‘zwak’ en ‘hypocriet’ en vinden dat hij de hele veganistische beweging in diskrediet brengt. Anderen zijn hun grote voorbeeld kwijt en voelen zich bedrogen.
In de onderstaande video vind je een recept voor gevulde pita's met vegaballen. De vegaballen en knoflooksaus maak je zelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
-
47
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
Dierenartskosten kunnen flink verschillen per praktijk, blijkt uit een steekproef onder dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een poes gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar kan je met een beetje pech een gepeperde rekening van meer dan 240 euro krijgen. -
PREMIUM
Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld
Als het aan de Gezondheidsraad ligt, eten we in de toekomst minder vlees, en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden vis en zuivel en meer plantaardige producten. Zoals in de mediterrane keuken al heel gewoon is. Deze keuken is bewezen gezond, erkent ook het Voedingscentrum. Wat heeft dit eetpatroon te bieden en waarom is het zo succesvol? Groentekok Frank Fol kookt volgens dezelfde filosofie en leert je de kneepjes van het mediterrane vak. ,,Niet voor niets wordt een dieet met veel groenten en weinig vlees al jaren voorgeschreven aan obesitaspatiënten.” -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
-
-
-
PREMIUM
Weer een chips-smaak veranderd: liefhebbers klagen, maar Doritos hebben nu wél groene Nutri-Score
Het zijn treurige tijden voor chipsliefhebbers: de ene na de andere populaire smaak verandert. Fabrikant Lay’s stopt er minder zout of suiker in, wat de driehoekjes van Doritos zelfs een groene nutriscore oplevert. Klanten reageren diep teleurgesteld. ,,Sommigen zijn in complete verwarring.” -
Hou je van fastfood en ijs? Combineren kan ook
Het is vandaag en morgen heerlijk weer, geen ijsbaan, maar ijsco dus! Met ijs kun je eindeloos variëren, zo tonen Thaise influencers aan. Ze maken rolletjes ijs van fastfood, energiedrank of Kindersuprise. De makers van Kinder Bueno en het Kinder Suprise Ei komen overigens zelf binnenkort met vier nieuwe ijsvarianten naar Nederland.
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
Dat kan alleen in Japan: Miljuschka eet dodelijke vis
In Japan kun je zeer verfijnde gerechtjes eten, maar de bevolking houdt er ook extreme eetgewoonten op na. Miljuschka stuit tijdens haar culinaire rondreis in Japan op kogelvis, die maar door een aantal chefs in de wereld mag worden klaargemaakt. Verder op het menu: inktvis die zich kan vastzuigen aan je slokdarm, en sushi van walvis. -
-
Man rekent 130 euro af, maar blijkt na controle voor 70 euro aan boodschappen te zijn ‘vergeten’
Zoetermeer