Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoen kilo rampafval uit zee gevist, inhoud containers zal nog maanden aanspoelen

  •  
25-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
46530757072_4722e313af_z
Bijna twee maanden na de containerramp met de MSC Zoë langs de Nederlandse kust zijn in totaal 18 van de 342 verloren containers geborgen. In de Noordzee werden delen opgevist van 110 containers. De twee containers met gevaarlijke stoffen waaronder dibenzoylperoxide en lithium-ion batterijen worden nog vermist. De verwachting is dat er nog maanden afval zal aanspoelen op de Nederlandse stranden. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer , waarin ze belooft er alles aan te doen om de opruimkosten te verhalen op de rederij.
Onderzoek zal eind maart uitwijzen wat de doodsoorzaak is van de zeekoeten die de afgelopen tijd aanspoelden op de Nederlandse kust. Volgens de minister is een verband met de containerramp niet uit te sluiten.
De opruimkosten worden door betrokkenen geschat op vele tientallen miljoenen euro’s. Daarnaast ondervinden ook vissers veel schade van de ramp. Ze krijgen veel afval in hun netten en ze maken extra kosten om beschadigde netten en ander vissersgerei te vervangen. De Nederlandse staat heeft de reder direct na het ongeluk aansprakelijk gesteld. Rijkswaterstaat heeft een schadeloket ingericht waar ook lokale overheden terecht kunnen met claims, die zullen worden ingediend bij de verzekeraar van MSC.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.