Direct naar artikelinhoud
Commentaar

De uitkomst in Rome is, in eerste plaats voor de slachtoffers, teleurstellend

Demonstraties in Rome tijdens de misbruiktop de afgelopen vier dagen.Beeld REUTERS

Het is eigenlijk heel eenvoudig, zei de Amerikaanse Denise Buchanan afgelopen zaterdag. Buchanan werd op haar zeventiende door een priester verkracht, ze raakte zwanger, waarna de priester de abortus betaalde­­.

De uitkomst in Rome is, in eerste plaats voor de slachtoffers, teleurstellend
Beeld Reuters

Buchanan sloot zich dit weekend aan bij misbruikslachtoffers die demonstreerden in Rome. Daar waren sinds donderdag zo’n tweehonderd hoge geestelijken bijeen, om te praten over de aanpak van de misbruikschandalen die de rooms-katholieke kerk in een diepe crisis hebben gestort. 

“Het is tijd voor zero tolerance”, zei Buchanan. “Voor elke geestelijke die iemand heeft misbruikt en voor elke geestelijke die dat misbruik heeft toegedekt. Voor hen is geen plek in de kerk. Leg dat vast in de kerkwetten. Als dat gebeurt, heeft paus Franciscus onze volle steun.”

Nu preekt Franciscus die zero tolerance al jaren, net als zijn voorganger Benedictus XVI. Maar de praktijk is zeer weerbarstig en tussen woord en daad liggen vele hindernissen. Het is niet voor niets dat de paus – en met hem vele andere hoge geestelijken – de verwachtingen voorafgaand aan de misbruiktop flink probeerden te temperen.

Toch moet worden geconcludeerd dat de uitkomst teleurstellend is, in de eerste plaats voor slachtoffers zoals Denise Buchanan.

Want nog altijd zijn er hoge geestelijken die vinden dat het met die crisis in hun kerk wel meevalt. Of – in het geval van veel geestelijken uit met name Afrika en Azië – de misbruikcrisis wordt afgedaan als een westers probleem. Kortom: het zou al heel wat zijn als de misbruiktop ervoor zou zorgen dat de hoge bisschoppen van de wereldwijde kerk eensgezind de crisis als zodanig zouden erkennen. Zodat er ruimte komt om concrete maatregelen te treffen. Nu geen gemakkelijke woorden meer over hoe erg het misbruik is, zei Franciscus bij aanvang van de top, maar echte, concrete maatregelen.

Het is inderdaad de hoogste tijd voor die maatregelen. En het is welbeschouwd een affront dat daar nog eensgezindheid over gezocht moest worden.

Nu de top voorbij is, kan worden geconcludeerd dat die eensgezindheid er is. De deelnemers lijken er met z’n allen­­ van overtuigd dat de kerk in crisis is en dat die crisis in gezamenlijkheid moet worden aangepakt.

Maar van concrete maatregelen is eigenlijk geen sprake. Er komt weliswaar een handboek dat bisdommen uitlegt hoe om te gaan met gevallen van seksueel misbruik. En bisdommen kunnen daarbij bijstand van het Vaticaan verwachten. Maar hoe dat handboek eruit komt te zien, is een raadsel.

Weliswaar zijn met deze top een paar hindernissen genomen. Maar toch moet worden geconcludeerd dat de uitkomst teleurstellend is, in de eerste plaats voor slachtoffers zoals Denise Buchanan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren. 

Lees ook:

Paus Franciscus maakt de verwachtingen van slachtoffers niet waar op misbruiktop

Net als aan het begin van de vierdaagse misbruiktop in het Vaticaan, sprak paus Franciscus ook bij de afsluiting ferme taal. Kindermisbruik mag niet meer voorkomen in de rooms-katholieke kerk en het mag niet meer worden toegedekt. Maar hoe dan?

Dit zijn de priesters, bisschoppen en kardinalen die van de misbruiktop een succes moeten maken

Ondanks grote scepsis van slachtoffers, lijkt het paus Franciscus toch menens om met een doelgerichte, wereldwijde aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk te komen.