De Ajax-supporters mochten niet meer naar het Malieveld
NOS NieuwsAangepast

Demonstrerende Ajax-fans naar huis zonder voet te zetten op Malieveld

In Den Haag hebben zo'n 250 Ajax-supporters gedemonstreerd tegen het bezoekverbod aan ADO Den Haag. De Amsterdammers zijn boos dat ze al meer dan twaalf jaar niet welkom zijn bij uitwedstrijden tussen de twee clubs.

In 2006 nam toenmalig burgemeester Deetman van Den Haag dat besluit na een overval van Ajax-hooligans op het supportershonk van ADO. Acht mensen raakten toen gewond.

De demonstratie was in eerste instantie gepland op het Malieveld, maar werd door de gemeente verplaatst naar het Internationaal Strafhof uit "vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad".

Bekijk hier beelden van de demonstratie:

Honderden Ajax-supporters demonstreren in Den Haag

Opstootjes

Op het Malieveld stonden tientallen supporters van voetbalclub ADO Den Haag. Ze mochten daar van de politie lange tijd niet weg om te voorkomen dat ze de demonstratie van de Ajax-fans verstoorden.

De ADO-supporters waren al vroeg op het Malieveld aanwezig. Even waren er opstootjes en greep de ME in. Drie mensen zijn aangehouden, meldt de politie. Tegelijkertijd was op dezelfde plek ook een demonstratie van gele hesjes.

Burgemeester Krikke noemt het een goed besluit om de betoging van Ajax-fans te verplaatsen. "Daardoor kon de demonstratie ongehinderd doorgaan, is het grondrecht om te demonstreren gewaarborgd en is het veilig gebleven voor de mensen in de stad", laat de burgemeester weten.

Krikke wilde tegenover Omroep West nog niet in de toekomst kijken. Ze zei dat het te vroeg is om uit de gang van zaken van vandaag een conclusie te trekken over volgende uitwedstrijden van Ajax in Den Haag.

Ajax won vanmiddag met 5-1 van ADO Den Haag in het Cars Jeans Stadion.

Vorig jaar werd er door betrokken partijen nog gesproken over het mogelijk opheffen van het bezoekverbod, maar de gesprekken liepen op niets uit. "Destijds gaven wij al aan ons niet neer te leggen bij het besluit", schrijft de Ajax-supportersclub AFCA op Facebook.

Bekladdingen Amsterdam

Afgelopen week liepen de spanningen tussen fans van Ajax en ADO verder op. Supporters van de club uit Den Haag bekladden het beeld van de Dokwerker in Amsterdam met groene en gele verf en sprayden ook op andere gebouwen.

Er waren leuzen als "JHK" te zien, wat in kringen van voetbalsupporters "Joden Hebben Kanker" betekent. Met "Joden" worden Ajax-fans bedoeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl