Vijf recepten met kokos die je een keer móet proberen
Kokos is een veelzijdig ingrediënt, de vrucht past in zoete en hartige gerechten. Vijf recepten die je gemakkelijk thuis kunt maken én je het gevoel geven dat je op vakantie bent in Thailand, India, Marokko of op de Cariben. Spoiler: het laatste gerecht is het beste.
Bombay kokossoep
Om makkelijk te beginnen is het eerste recept een soepje. Volgens Rudolph is dat het enige gerecht dat bijna altijd wel goed komt. Je kunt hem rustig laten pruttelen, terwijl je in de tussentijd geniet van de geur van komijn, gember en kokos die zich in in je keuken verspreidt. Zie hier hoe Rudolph het doet.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Bombay kokossoep
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 rode peper
- 1 bosje bospenen
- arachideolie
- 2 tl komijnpoeder
- 1.2 l water
- 400 ml kokosmelk
- 1 groentebouillonblokje
- 1 bosje koriander
Naanbrood
- 4 naanbroden
- 2 el mangochutney
Sticky mango-kokosrijst
De naam zegt het al: dit dessert is heel kleverig. Door de combinatie van kokos en mango heb je een fris en smakelijk hapje. Hier zie je hoe de Worsten van Babel (het beruchte kooktrio) het dessert in elkaar flansen.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- Sticky mango-kokosrijst
- 200 g kleefrijst
- 480 ml kokosmelk
- 1 mango
- 3 el suiker
- 12 pecannoten
- kokosmakronen
- 4 eiwitten
- 200 g suiker
- 200 g gemalen kokos
- 1 limoen
Witvisschotel met kokosrijst
Met deze schotel heb je een hele maaltijd met kokos als belangrijke speler. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het visje in kokosmelk te maken of juist de garnalen. De eerste is boterzacht en fris van smaak, de laatste is wat pittiger.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Witvisschotel
- 4 kabeljauwfilets a 120 g per stuk
- 4 limoenen
- zout
- versgemalen peper
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 rode peper
- 3 takjes salie
- 1 bos koriander
- olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 250 ml palmolie
- 200 ml kokosmelk
Kokosrijst
- 400 g rijst
- 100 ml kokosmelk
- Zout
Garnalen met kokos
- 1 kg garnalen
- 1 ui
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 1 groene peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 limoen
- olie
- 2 gepelde tomaten
- zout
- 100 ml kokosmelk
Kokosballen
Dit Marokkaanse dessert is gemakkelijk thuis te maken. Naast kokos gebruik je vijgenjam en vijgen zijn echt Marokkaans, volgens chef-kok Mounir. Hier kun je zien hoe hij het doet.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Kokosballen
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 100 g suiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 125 g bloem
- 100 g maïszetmeel
- 75 g gemalen kokos
- 1 el bakpoeder
- 250 g vijgenjam
- 1 el oranjebloesemwater
- 500 g gemalen kokos
Kokostaartje met chocolade en banaan
Geloof het of niet, maar dit rijke recept is helemaal vegan. Het is gemakkelijk om te maken (je hoeft niet te bakken) en je hele gezelschap is blij. Kijk hier hoe Miljuschka het doet.
Ingrediënten (voor 8 personen):
- 300 g biscuits
- 100 g margarine
- 250 g melkchocolade
- 3 bananen
- 1 limoen
- 600 ml kokosmelk
- 60 g suiker
- 5 g agar agar poeder
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
‘Gedachte dat insecten vies zijn, zit ons in de weg’
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar antwoorden. -
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
Om de suikertaks te ontwijken stoppen drankproducenten minieme hoeveelheden melk in hun drankjes. Eerst werd al duidelijk dat dat met Appelsientje gebeurde, maar ook Dubbelfriss en Coolbest zijn aan de beurt. Belastingontwijking, zeggen experts. Maar ook: de eigen schuld van de Nederlandse overheid. ,,Dit is een uitwas van hoe het hele systeem in elkaar is gedraaid.’’
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
-
-
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!