Direct naar artikelinhoud
nieuwswerkgelegenheid

Turkse en Marokkaanse Nederlanders steeds succesvoller op de arbeidsmarkt

Nederlanders met een niet-westerse afkomst worden steeds succesvoller op de arbeidsmarkt. Het zijn vooral de Turkse en Marokkaanse Nederlanders die op de arbeidsmarkt de bestaande kloof met werkende autochtone Nederlanders verkleinen, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een werkzoekende achter de computer bij het Werkplein van het UWV in Den Haag.Beeld ANP XTRA

De arbeidsparticipatie van deze twee groepen is beter dan op het hoogste punt voor het begin van de financiële crisis, aldus het CBS. Het aandeel van werkenden met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond blijft nog achter bij het voorlopige hoogtepunt, dat volgens het CBS in 2008 werd bereikt.

Tijdens de crisis vielen op de arbeidsmarkt naar verhouding meer mensen met een niet-westerse achtergrond buiten de boot. Inmiddels is de kloof met het aandeel werkenden met een Nederlandse achtergrond geslonken tot het laagste niveau sinds 2008.

Vorig jaar hadden zo’n zes op de tien mensen met een niet-westerse achtergrond betaald werk. Bij autochtone Nederlanders bedroeg die verhouding ongeveer zeven op de tien. In totaal hadden vorig jaar zo’n 6,9 miljoen mensen met een Nederlandse achtergrond en bijna 1 miljoen mensen met een niet-westerse achtergrond een baan.