Direct naar artikelinhoud

Wie was de 37-jarige Poolse chauffeur Lukasz Urban?

De 37-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban was het eerste slachtoffer van de aanslag in Berlijn. Een 'goed, stil en eerlijk mens'. Hij werd dood gevonden in zijn zwarte Scania-truck.

De zwarte Scania-vrachtwagen van het Poolse vervoersbedrijf ZurawskiBeeld anp

Ariel Zurawski, de oom en baas van Lukasz Urban weet het zeker: zijn neef heeft gevochten voor z'n leven. Het levenloze lichaam van Urban wordt na de aanslag op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche gevonden op de bijrijdersstoel van de zwarte Scania-truck. Hij is niet alleen neergestoken, maar ook nog neergeschoten, vertelt Zurawski aan Poolse media, nadat hij op foto's zijn neef heeft moeten identificeren.

Maandagmiddag, een paar uur voor de aanslag, stuurt Urban zijn oom nog een foto vanuit een kebabzaak. De zwaarbeladen vrachtwagen van vervoersbedrijf Zurawski staat dan geparkeerd aan de Friedrich-Krause-Ufer in de Berlijnse wijk Moabit.

Aanslag Berlijn

Op straat is de verdeeldheid voelbaar, schrijft Duitsland-correspondent Sterre Lindhout.

In Dresden gaat Pegida de straat op: 'We zijn boos, niet bang'

En hoe veilig zijn chauffeurs? Vrachtwagens zijn beveiligd, zolang het om de lading gaat

Ariel Zurawski laat een foto zien van zijn neef, gemaakt voor de aanslagBeeld anp

Urban moet de tijd doden. Hij is met een lading van 25 ton staal van Italië op weg naar een filiaal van het Duitse staalconcern Thyssenkrupp in Berlijn. De afspraak om te leveren was verzet van maandag- naar dinsdagochtend, waardoor hij rustig de tijd kon nemen wat te eten.

Om 15:00 uur belt hij zijn vrouw, maar die is druk met werk en zegt hem een uur later terug te zullen bellen. Het blijkt het laatste contact. Hij neemt niet meer op.

'Goed mens'

Dat is niets voor Urban, die door zijn chef Lukasz Wasik wordt omschreven als een 'goed, stil en eerlijk mens'. Urban komt uit Roznowo, een Pools dorpje aan de grens met Duitsland. Daar woont hij met zijn vrouw en 17-jarige zoon.

Urban is een ervaren chauffeur. Hij is altijd extra voorzichtig met de lading in zijn truck. 'Hij drinkt zelfs niet als hij een dag later nog moet rijden', vertelt zijn oom.

Op gps-gegevens is te zien dat de vrachtwagen vanaf 15.45 uur vreemde bewegingen maakt. 'De truck wordt gestart, weer uitgezet. Dan vooruit en achteruit gereden. Alsof iemand nog moest leren hoe je zo'n vrachtwagen moeten rijden', aldus Zurawski op de Poolse televisie.

Dat kan zijn neef niet zijn geweest.

Alsof iemand nog moest leren hoe je zo'n vrachtwagen moeten rijden
Ariel Zurawski, eigenaar vervoersbedrijf

Daarna blijft het stil tot 19:40 uur. Op de gps-gegevens is te zien dat de truck koers zet naar de Breitscheidplatz, op zo'n 10 kilometer rijden. Daar vindt de drukbezochte kerstmarkt plaats.

De vrachtwagen moet met hoge snelheid de markt op zijn gereden, zegt politiewoordvoerder Thomas Neuendorf in Die Welt. 'Anders zou hij nooit zo ver zijn gekomen.'

Urban zat wel in de truck, maar heeft zelf niet gereden, zo wordt niet lang na de aanslag door de Berlijnse politie bevestigd. Het is onduidelijk of Urban wel nog leefde.

Als de politie de deur van de verwoeste cabine opent is hij overleden. Daarmee is Urban, zoals de Poolse minister-president Beata Szydlo het omschreef, 'het eerste slachtoffer van deze afschuwelijke aanslag'