Het witte goud is er waarschijnlijk lekker vroeg bij
Koken & EtenHet traditionele oogstseizoen van witte asperges is van begin april tot en met 24 juni, maar het zou heel goed kunnen dat we al veel eerder aan het witte goud zitten, zeggen sommige telers.
De Nederlandse witte asperges zouden weleens vroeg kunnen zijn dit jaar. De teelt van asperges is in kassen redelijk te plannen. Wanneer de grond een gemiddelde temperatuur van vijftien graden heeft bereikt, komen asperges uit.
De eerste asperges komen meestal rond half februari op en zijn dit jaar nu al in sommige supermarkten te vinden. Deze asperges komen meestal uit kassen of verwarmde tunnels, volgens Wim Gubbels van kwekerij Gubbels.
Maar ook de buitenteelt is vroeger dit jaar, verwacht Gubbels. ,,Meestal begint die oogst rond 1 april, maar dat zou dit jaar weleens begin maart kunnen zijn. De oogst van buiten kun je vervroegen door plastic over het land te spannen. Dan is de grond eerder warm. Die vroege asperges zijn meestal ook de duurste. Daarna komen er steeds meer bij.’’
Grote telers kunnen het proces dus versnellen door het gebruik van plastic, warmtetunnels of kassen. Maar voor de buitenteelt spelen de weersomstandigheden ook een grote rol. ,,Als het mooi weer wordt, groeien ze’’, zegt teler Ernie van der Kolk. ,,Maar het is geduld hebben, we moeten het nog zien.’’
Erwin Tillemans, van kwekerij Tilla’s is minder voorzichtig: ,,De weersvoorspelling voor de komende twee weken ziet er goed. Als er volgende week een zonnetje is, dan zie je dat ze weer komen en ook dat er vraag ontstaat.’’
Vraag en aanbod
Het begin van het aspergeseizoen heeft grotendeels met vraag en aanbod te maken. ,,Als mensen het lentegevoel hebben, zie je dat ze weer zin krijgen in asperges. Ik zeg altijd: als ze de fiets op gaan, wordt er weer gezocht naar asperges. Tegelijkertijd springen de supermarkten en restaurants er ook in’’, zegt Tillemans.
De consument moet er wel klaar voor zijn, volgens van der Kolk. ,,Je kunt wel heel vroeg beginnen, maar iedereen associeert asperges toch met het voorjaar. De zon moet schijnen en dat heb je halverwege maart niet altijd.’’
De oogst
De oogst van dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid wel iets minder groot zijn dan voorgaande jaren. ,,We hebben een heel droge zomer gehad. Daarom verwacht ik minder en dunnere asperges. Ze zullen dan misschien ook wel iets duurder zijn’’, zegt Tillemans. Dat is nogal een verschil met vorig jaar. Rond mei was de aanvoer van asperges zo groot, dat de groente voor een prikkie verkrijgbaar was.
Of ze nou vroeg komen of laat, één ding is zeker: vooral met Pasen zijn asperges in trek. ,,Dan weet je zeker dat er veel asperges in de supermarkt liggen. ,,Maar ik verwacht dat we rond half maart ook volop asperges hebben.’’
Telen
Nederlandse asperges zijn niet het hele jaar beschikbaar. ,,De heilige datum is 24 juni. Dan moet je stoppen met telen, want de plant moet dan rusten. De batterij moet dan weer opladen. Met kerst kun je ze best halen, maar dan zou je ze het jaar erna niet meer hebben’’, zegt Tillemans.
Heb je al asperges gevonden in de winkel? Hier zie je hoe je ze op de klassieke manier klaarmaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
Alysha (21) raakte 83 kilo kwijt en wil nu anderen helpen afvallen
De metamorfose is ongekend: Alysha McNair woog ooit 172 kilo, nu slechts 89 kilo. ,,Ik stond voor de keuze: mijn levensstijl drastisch aanpassen of sterven.’’ Nu wil de 21-jarige vrouw uit Canada anderen gaan helpen. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht
-
PREMIUM36
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMMet video16
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
-
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten