Gegevens van de Groningse bevingsmeters van het KNMI blijken al sinds 2014 onjuist

De NAM-locatie bij Zeerijp. De aardbevingen die het olie- en gasbedrijf veroorzaakt, worden al jaren verkeerd geregistreerd door het KNMI. Foto: Kees van de Veen

De NAM-locatie bij Zeerijp. De aardbevingen die het olie- en gasbedrijf veroorzaakt, worden al jaren verkeerd geregistreerd door het KNMI. Foto: Kees van de Veen

De tachtig versnellingsmeters die het KNMI tussen 2014 en 2017 plaatste in het aardbevingsgebied in Groningen stonden allemaal verkeerd afgesteld. Dat meldt seismoloog Läslo Evers van het KNMI.

Groningen werd donderdag opgeschrikt door een brief van VVD-minister Eric Wiebes. De versnellingsmeters van het KNMI stonden verkeerd afgesteld, schreef hij de Tweede Kamer. Kamerleden, Groningse bestuurders en vele inwoners van het gaswinningsgebied reageerden furieus.

Nu blijkt dat alle tachtig meters die sinds 2014 zijn geplaatst al die tijd verkeerde informatie hebben aangeleverd.

Twee soorten meters in Groningen

Het KNMI heeft volgens seismoloog Evers in het aardbevingsgebied twee soorten meters geplaatst. Met seismometers wordt de kracht (magnitude) van aardbevingen geregistreerd. Grondversnellingsmeters leveren informatie over de intensiteit van bevingen aan het aardoppervlak. Tezamen geven de meetresultaten een beeld van de gevolgen van aardbevingen op bijvoorbeeld gebouwen.

In het hart van het aardbevingsgebied bij Loppersum heeft het KNMI sinds 2013 achttien grondversnellingsmeters neergezet. Tussen 2014 en 2017 heeft het meer naar de randen van het aardbevingsgebied toe tachtig extra versnellingsmeters geplaatst. „Deze stonden allemaal fout afgesteld.”

Fout pas in augustus 2018 ontdekt

Pas in augustus 2018 kwam het KNMI er volgens Evers achter dat er ‘een inconsistentie was tussen de verschillende meters’. „Dat ontdekten we toen we bezig waren een nieuw achtergrondmodel van de bevingen te ontwikkelen. Dat model hebben we nodig om de effecten van aardbevingen beter te berekenen.”

In december 2018 hebben seismologen van het KNMI de afwijkende technische instelling bijgesteld, zegt Evers. „Omdat de bevindingen van de seismometers wel kloppen, zijn er geen bevingen gemist en waren ook de magnituden correct berekend.”

Menselijke blunder

De seismoloog wil de verkeerde afstelling van de versnellingsmeters niet kenschetsen als een menselijke blunder. „De gemeten verschillen zijn klein, anders hadden we het wel eerder ontdekt. De menselijke fout zit ‘m erin dat we in augustus 2018 hebben verzuimd dit meteen te delen met het SODM, de regio en het ministerie. Dat is niet goed te praten.”

Evers heeft geen zicht op de gevolgen van de verkeerde metingen. „Met de partners moeten we bestuderen hoe deze doorwerken op de schadeafhandeling en de versterkingsopgave.”