Is er straks nog genoeg chocolade? Alleen als we de boeren beter betalen
Fairtrade verhoogt de minimumprijs die boeren ontvangen voor hun cacaobonen. Volgens de organisatie is deze maatregel hard nodig omdat de meeste cacaoboeren in armoede leven. Daarnaast moet een betere prijs voorkomen dat met name in West-Afrika duizenden boeren stoppen met de cacaoteelt, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan.
In 2017 zakte de cacaoprijs op de wereldmarkt met ruim een derde. De prijs inmiddels weer wat gestegen, maar niet voldoende. ,,Kinderarbeid stijgt, ontbossing neemt toe’’, aldus Tara Scally, woordvoerster van Stichting Max Havelaar, de Nederlandse tak van Fairtrade. ,,Het is de hoogste tijd toe te werken naar een leefbaar inkomen voor de telers. Dat is het inkomen waarmee voldoende voedsel, huisvesting, scholen en medische zorg kunnen worden betaald.”
,,Daarbij staat een fatsoenlijke prijs voor hun product centraal. We hebben daarom besloten om wereldwijd onze minimumprijs te verhogen van 2000 dollar naar 2400 dollar per ton cacao. Daarnaast verhogen we ook onze premie die rechtstreeks wordt betaald aan boerenorganisaties die volgens het Fairtrade-concept werken.’’
Max Havelaar werkt onder meer samen met bedrijven als Plus, Deen Supermarkten, Swiss Chocolate en Tony’s Chocolonely. Zij verkopen chocolade met een Fairtrade-keurmerk.
Poll
Ik ben best bereid om meer te betalen voor chocolade
-
Ja (86%)
-
Nee (14%)
Vergrijzing
Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers
Abubakar Benjamin Afful werkt voor Fairtrade Africa en is deze week op Chocoa, de jaarlijkse chocoladebeurs in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Afful benadrukt het belang van een betere prijs voor de boeren. ,,Ivoorkust en Ghana in West-Afrika hebben samen zo’n driekwart van de wereldwijde cacaoteelt in handen’’, zegt hij. ,,Helaas is vergrijzing een groot probleem. De boeren hebben moeite opvolgers te vinden, aangezien het hard werken is voor weinig geld. Je ziet nu dat veel telers hun grond verkopen aan mijnbedrijven, het is een serieuze bedreiging. Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers. Het is goed dat de minimumprijs omhoog gaat, maar het is nog niet genoeg.’’
Verhoging van de minimumprijs is volgens hem de eerste stap in een bredere aanpak om een leefbaar inkomen te verdienen.
De boeren zelf verenigen zich om zo een betere handelspositie te hebben. Een van deze coöperaties is ABOCFA uit Ghana. Woordvoerder Stephen Ashia beaamt het verhaal van Afful. ,,We hopen daarnaast dat steeds meer chocoladeproducten het Fairtrade-keurmerk gaan gebruiken, zodat een minimumprijs is gegarandeerd voor onze boeren’’, aldus de Ghanees die onder meer samenwerkt met Tony’s Chocolonely.
Chocolade Festival
Nederlanders zijn dol op chocolade. We eten jaarlijks gemiddeld bijna 5 kilo chocola per persoon. In de Beurs van Berlage in Amsterdam vindt deze week het jaarlijkse Chocoa plaats. Een beurs voor handelaren, producenten, verkopers en consumenten van ons favoriete snoepgoed. Op zaterdag 23 en zondag 24 februari is iedereen welkom om te genieten van allerlei soorten chocolade. Je kunt onder meer je kennis van chocolade testen, kinderen kunnen hun eigen chocoladereep maken en onder voorzitterschap van Heel Holland Bakt-coryfee Janny van der Heijden wordt de prijs voor beste chocolademelk uitgereikt. Daarnaast is er vooral veel te proeven.
Weet jij of de volgende stellingen over chocolade feiten of fabels zijn?
Kijk hier naar Carolien op het chocoladefestival:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
49
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
Chocoladeparadijs in Antwerpen is open
Ruiken, voelen, zien, horen en proeven. De Belgische stad Antwerpen is een attractie rijker. Eentje die naar verwachting veel bezoekers zal trekken: een chocoladehemel. -
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
Populaire groene Kitkat komt naar Nederland
Chocolademerk Nestlé heeft bekend gemaakt dat de groene versie van Kitkat vanaf volgende week in Nederland verkrijgbaar is. De chocoladereep met groene matchatheesmaak.
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
-
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen. -
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’