Doek valt definitief voor tulpenautomaat in Smilde

Yvonne Vos vult de tulpenautomaat bij. Jan Vos groet op de achtergrond voorbijgaand verkeer. Foto Marcel Jurian de Jong

Yvonne Vos vult de tulpenautomaat bij. Jan Vos groet op de achtergrond voorbijgaand verkeer. Foto Marcel Jurian de Jong

De tulpenautomatiek van Jan en Yvonne Vos aan de Smildeger Hoofdweg moet echt weg. Het echtpaar kreeg donderdagochtend uitsluitsel. De gemeente Midden-Drenthe houdt de poot stijf.

De tulpenautomaat aan de Hoofdweg, bij het bedrijf van Jan en Yvonne Vos, ging eind januari open. Het leek de ideale oplossing om diefstal van hun eigen tulpen te voorkomen, maar een paar dagen later stonden handhavers van de gemeente op de stoep. De automatiek moest weg.

Commotie

Het leidde tot veel commotie, vooral omdat de tulpenkwekers al tien jaar tulpen bij huis verkopen. Langs de Smildeger Hoofdvaart staan bovendien meer verkoopkraampjes en een eierenautomatiek. Die laatste heeft een vergunning, maar de indruk van ‘meten met twee maten’ was gewekt.

De ondernemer begreep en begrijpt daar nog steeds niks van. Volgens hem konden de handhavers van de gemeente niet uitleggen waarom voor de automatiek andere regels gelden dan voor de tulpenkraam.

Vergunning en verkeersveiligheid

,,Hier had een vergunning voor aangevraagd moeten worden”, zei burgemeester Mieke Damsma na vragen van raadsleden. Ook zou de verkeersveiligheid in het gedrang zijn. ,,Als ik een vergunning had aangevraagd, had ik hem niet gekregen, zeiden de ambtenaren”, zegt een teleurgestelde Jan Vos.

De gemeente beloofde de gronden voor het besluit in een brief toe te lichten, maar die kwam niet. ,,Frustrerend. Iedereen roept wel wat, maar ik kan geen kant op.” Het klopt dat de brief niet is verstuurd, zegt de gemeente. ,,Dat is een bewuste keuze geweest. Naar aanleiding van ons eerste bezoek wilden we opnieuw in gesprek met de familie.”

Patstelling

Dat gesprek bracht niet de gehoopte oplossing. ,, Voor de gemeente is de enige optie de automaat op een plek neerzetten waar niemand hem ziet. Ons doel is juist de buurt laten zien wat wij aan het doen zijn”, zegt Vos. ,,Als ik aanpassingen had moeten doen, deed ik dat direct.”

De gemeente betreurt de situatie op haar beurt evenzo. ,,Voor een alternatieve locatie stonden de betrokkenen niet open. Dat betreuren we oprecht”, zegt de gemeente bij monde van de woordvoerder.

Definitief weg

Vos verwacht niet dat de patstelling nog doorbroken wordt. Hij hoopt de verkoop te kunnen rekken tot het einde van het tulpenseizoen, half april. Dan gaat de automatiek definitief weg. ,,Volgend jaar komt hij niet weer terug”, zegt Vos stellig. ,,Terug naar de ‘ouderwetse manier’ gaan we ook niet. Ik wil best een bosje bloemen weggeven, maar dan bepaal ik zelf aan wie.”