Een leeuw waarvan het oog misschien moet worden weggehaald
NOS Nieuws

Dieren uit 'zoo from hell' gered; mogelijk opgevangen in Nederland

"Het is een van de ergste plekken in Europa waar we dieren hebben gered." Zo omschrijft Barbara van Genne een privédierentuin in Albanië waar zij en vele anderen vandaag verwaarloosde dieren weghalen. Van Genne is expert grote katachtigen bij de internationale afdeling van de stichting Vier Voeters.

De eigenaar van Safari Park Zoo in het Albanese plaatsje Mbrostar verzorgde de dieren volgens Van Genne slecht. Er zaten onder meer een beer, leeuwen, herten, een vos, een zebra en een schildpad.

Sterk vermagerd

"Ze zaten in kooien of kale, betonnen hokken", zegt Van Genne. "De drie leeuwen hebben veel pijn aan hun tanden en zijn versuft. Misschien verliest leeuw Lenci bij een medische ingreep een verwaarloosd oog. Ze hebben veel behandelingen nodig voordat ze zich weer een beetje leeuw zullen voelen."

Hij kon nooit lang slapen in de winter, omdat zijn verblijf van beton was.

Barbara van Genne, stichting Vier Voeters

De beer heeft drie poten en is sterk vermagerd. "Terwijl ze vlak voor de winter juist dik hoort te zijn", zegt Van Genne. "Ze kon geen winterslaap houden, omdat ze in haar verblijf geen hol kon graven."

De stichting had al langere tijd door dat het slecht ging in de privédierentuin. Maar omdat de eigenaar een vergunning had, konden de autoriteiten weinig doen. Toen de vergunning afliep en een Britse krant aandacht besteedde aan de 'zoo from hell', kwam de reddingsactie in een stroomversnelling.

  • Hollandse Hoogte
    Een zebra in zijn verblijf in Albanië
  • Hollandse Hoogte
    Dieren worden in kisten naar de hoofdstad Tirana vervoerd

Mogelijk naar Friesland

De dieren worden naar een dierentuin in de Albanese hoofdstad Tirana gebracht. Daar worden ze tijdelijk opgevangen. Als ze zijn aangesterkt, gaan de drie leeuwen mogelijk naar Friesland. Daar is een opvang voor grote katachtigen in Nijeberkoop. Voor de beer is plek in Duitsland.

Van Genne en de Albanese autoriteiten verwachten nog zeker tot en met vannacht bezig te zijn dieren uit Fier weg te halen.

De eigenaar van Safari Park Zoo weerspreekt tegen persbureau AP dat de dieren ziek of ondervoed zijn. Zijn advocaat zegt dat de eigenaar over de juiste papieren beschikte en dat de dieren illegaal in beslag zijn genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl