door Wilmama in Gezondheid  ·  71 Reacties

  • 9
  • 989x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Volgens mij is het eigenlijk héél simpel: zeg op social media niets dat je niet ook ‘live’ tegen een slachtoffer of diens nabestaande zou zeggen.

4
51 Smiling

Gisteren toen naakte voor het raam stond En je hoorde de mensen scanderen spring spring
Dat was extreem

3
52 RonMVV

Dan moet je niet op de sociale media gaan want je verandert er toch niks aan, ook niet met deze oproep.

2
53 Wild Rover

@51 dat bepalen we zelf wel.

3
54 Los pollos hermanos

@50
Een tweede artikel over wat jij onzin noemt: https://nos.nl/artikel/2272938-kwetsende-reacties-na-vergismoord-dan-had-je-er-niet-zo-marokkaans-uit-moeten-zien.html

Ook Verhagen heeft een advies, voor de mensen die zich toch graag scherp uitlaten op sociale media. "Denk even tien seconden na. Is het waar wat ik schrijf? Hoe zou ik het vinden als mijn naaste dit terug zou lezen? Als je dan nog steeds vindt dat je moet reageren, veel plezier dan. Maar sta er even bij stil, besef tot wie je je richt."

5
55 Wilmama

@55
Waarom zou je reacties van wildvreemden willen lezen en dan mn bij zaken waarvan je zelf wel kan bedenken dat er wellicht vervelende comments bij staan? Neem die gozer met die stok tegen die hoogspanningslijnen. Onbegrijpelijk! En al zou het mijn partner zijn die door een stommiteit om het leven komt, dan zal ikzelf dat ook zo benoemen ook, "hoe kon je zo stom zijn" Maar ik zou nooit op de sociale media gaan lezen, waarom zou je dat doen? Wildvreemden? En die laat je dan ook nog toe in jouw gevoelswereld? Ongelooflijk. Zoals gezegd, niemand dwingt ze op de sociale media, laat staan op draadjes over hun privé verhaal. En mijn advies? Blijf daar verre van in dergelijke situaties en laat een vreemde geen invloed hebben op je emotie.

4
56 Bleke Betty

Social media is net als tv: je hóeft er niet naar te kijken als het je ergert. Ik snap niet wat die mensen bezielt om na het verlies van een bekende reacties te gaan zitten lezen. Is het masochisme? Naïviteit? Domme nieuwsgierigheid?

2
57 Mrs. K

@47 Dat dus. Mensen die denken dat de wereld een appeltjesgroene weide vol regenboogkleurige eenhoorns is zouden een internetfilter moeten installeren.

2
58 Mrs. K

@51 Dat zou de ideale situatie zijn maar ik denk niet dat iedereen zich daaraan gaat houden...

2
59 Mrs. K

@59 Nee, dat denk ik ook niet, en zo'n campagne lijkt me redelijk kansloos. Maar het verbaast me wel eens dat mensen internet/social media beschouwen als de kroeg of de bank thuis, en zich niet realiseren dat wat je daar doet of zegt niet tot je eigen kring beperkt blijft en dat je zelf geen enkele controle hebt over de verspreiding. Zo kan een nare opmerking ook terechtkomen bij de nabestaanden, ook als ze er zelf niet naar zoeken. Rond het ongeval met de Stint kwamen de rare opmerkingen ook gewoon in de krant, met een 'foei, kijk eens wat een nare dingen mensen zeggen'. Je kunt niet altijd voorkomen dat je ze ziet.

1
60 Smiling

@60 Ik zou gewoon geen enkel artikel erover gaan lezen. Of het door een ander laten lezen. Ik verbaas me ook altijd over mensen die op Facebook onder eigen naam ruzie aan het maken zijn onder nieuwsartikelen. Die schamen zich blijkbaar nergens voor en zijn toch niet te heropvoeden. Internet heeft een vorm van democratisering veroorzaakt die niet terug te draaien is, elke idioot kan schreeuwen wat hij wil en wordt dan altijd wel door iemand gehoord.

1
61 Mrs. K

@56
Fijn voor je dat jij jouw zaakjes zo goed op orde hebt en zodoende zelfs zelfbenoemd adviseur bent. Voor anderen is het regelmatig allemaal zo simpel nog niet:
https://www.trouw.nl/samenleving/-mijn-broer-is-dood-en-vervolgens-schrijven-mensen-negatieve-reacties-onder-dat-bericht-~a1bdd030/

(**) Dat laatste is ongeveer de doelstelling van Slachtofferhulp Nederland. “Belangrijk is dat we dit vaker zien gebeuren en daarom roepen we mensen op zich te realiseren wat zo’n kwetsende reactie met iemand persoonlijk doet”, zegt woordvoerder Jytte Reichert. “Bij ons heerst niet de illusie dat we dit fenomeen helemaal gaan uitbannen.”

Dat blijkt al op Twitter. In een filmpje van Slachtofferhulp Nederland doet iemand zijn persoonlijke verhaal. ‘Ongezien de tyfus gewenst. Hij kan ook zijn telefoon uitzetten’, schrijft ene @WitteReus1 .

Reichert staat perplex: “Persoonlijk verbaast het me dat er toch weer afschuwelijke reacties komen, dat is onvoorstelbaar. Maar nee, ik word daar niet moedeloos van. Het maakt me strijdbaar en ik denk: laten we hier de schouders onder zetten.” (**)

2
62 Wilmama

Onder extreme reacties versta ik doodverwensingen, ordinair schelden en racistische uitlatingen. Daar mag minder van komen ja.

Echter, zeggen dat iemand dom geweest is door met een stok aan een bovenleiding te gaan hangen, is niet extreem. Dat is een stukje sociale controle. Net zoals er niks mis mee is om in het echte leven tieners (ook als ze er zelf niet bij betrokken waren, maar het in het nieuws geweest is) erop te wijzen dat ze zich als volidioten gedragen door met hun hoofd op de rails te gaan liggen voor een aanstormende trein.

1
63 progressiefliberaal

@57
En dat geeft toetsenbordhelden onbeperkte vrijheid om naar believen aan karaktermoord te doen of wat?! M.a.w.: je komt nu dus zelf met een stevige 'Eigen schuld, dikke bult' met de denigrerende woorden 'Is het masochisme? Naïviteit? Domme nieuwsgierigheid?'

Slachtofferhulp heeft inderdaad nog een lange weg te gaan, want een stukje bewustwording is soms nog ver te zoeken.

3
64 Wilmama

@7
Daar is de eerste al. Wat een volk.

4
65 grovi

@64 Wat een vreemde reactie. Dat de mogelijkheid bestaat wil niet zeggen dat ik het goedkeur. En verder vind ik het grenzeloos naïef om te verwachten dat er op internet alleen meelevende reacties staan onder een bericht waarbij iemand om is gekomen. Uit zelfbescherming zou je daar beter afstand van kunnen nemen. Bijna iedereen heeft internet maar niet iedereen is beschaafd genoeg om netjes te reageren. Denk je werkelijk dat iemand die zo aso is zich ook maar iets aantrekt van een campagne door Slachtofferhulp? Sorry, ook dat vind ik naïef.

3
66 Mrs. K

@66
Denk je werkelijk dat de campagne van Slachtofferhulp Nederland zich met name op de aso richt? [ @62 ...woordvoerder Jytte Reichert. “Bij ons heerst niet de illusie dat we dit fenomeen helemaal gaan uitbannen.”] Hierboven staan meerdere reactie's van (mede)mensen die het óók niet snappen en/of willen begrijpen; er werd zelfs een reactie verwijderd. Er staat hierboven maar liefst het getal 9 bij de emoji 'huilen van het lachen' , dus hoezo beschaafd genoeg om netjes te reageren?

Onheuse bejegening zo goed als mogelijk aanpakken, begint bij een stukje bewustwording onder het aloude motto: 'Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'.
Het gaat (gelukkig) meestal niet om opzet, maar over -soms verregaande- onnadenkendheid.

1
67 Wilmama

Ik reageer altijd invoelend en meelevend op zulke berichten, als ik al reageer.
Ik heb een man, een zoon en een dochter plus een grote familie en bekenden en kan me heel goed voorstellen dat ook zij ooit iets doms doen of ongewild een ongeluk veroorzaken, of in het ergste geval zelf verongelukken.
Zeggen dat je dan maar niet op social media moet kijken slaat nergens op, je krijgt steun op ik noem maar wat Facebook en er verschijnt ineens een rot-opmerking of een filmpje van het ongeluk dan heb je het al gezien, natuurlijk kan je het verwijderen maar de impact is er.
Daarnaast heb je de journalistiek die er als eerste bovenop staat, foto's maakt en een artikel met een ronkende tekst neerzet.
Verder vind ik het bezopen dat je tegenwoordig van die idioten hebt die schijnbaar genoegen halen uit het filmen van verkeersongevallen en andere situaties die fataal afgelopen zijn, je zult die beelden maar te zien krijgen als ouders....
Zeg nooit dat het jou , je familie of jouw kind niet kan gebeuren, want alles kan in het leven en reageer en handel vanuit dat gevoel en breng je kinderen ook wat fatsoen bij, dat scheelt ook een hoop.

0
68 DaSilva

@68
De opinie van Özcan Akyol:
https://www.ad.nl/dossier-lekker-lezen/het-zijn-de-extremen-die-de-toon-op-sociale-media-bepalen~a3907a24/

(**) Wat altijd tijdens dit soort discussies over het hoofd wordt gezien, is de rol van mediabedrijven die het nieuws aanbieden, en dus de gekte van de harte- en hersenlozen faciliteren.(**)...............(**) Dus als Slachtofferhulp Nederland daadwerkelijk iets wil bereiken, moet de organisatie eens gaan praten met verschillende nieuwsmerken die moedwillig een podium geven aan gefrustreerde types, louter omdat ze online de boot niet kunnen missen.(**)

1
69 Wilmama

Ook als mensen WEL fouten maken, hoef je ze nog niet zo walgelijk en genadeloos te bejegenen als je regelmatig ziet. Dan gaat men echt helemaal los.

Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen.

0
70 Wendel

Deels hebben ze wel gelijk. Een slachtoffer van een verkrachting is niet nodig om nog eens te kwetsen. Daar zal ik niks over zeggen. Theoretisch en in een ideale wereld zou je 's nachts naakt door een donker park moeten kunnen lopen zonder dat er iets gebeurd.
Maar een fietser in een zwarte jas die in het donker zonder licht door rood fietst en dan overhoop wordt gereden dan zeg ik ook eigen schuld. Er bestaat ook iets als zelf verantwoordelijkheid.
Ik zag pas geleden een fietsster die met haar mobiel bezig was van een dijk af rijden. Ze was niet zwaar gewond was en ik kon er wel om lachen, misschien heeft ze haar lesje geleerd.

0
71 A Passenger

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
Hond gedumpt op station Purmerend: achtergelaten met tas vol spullen

@5Toch zielig zoiets....

3 minuten geleden geplaatst door Strongoli

LoydMorris
Meer asielmogelijkheden voor vluchtelingen uit Eritrea met dienstplicht

Zo zie je maar weer wat voor een bezopen mafklapper deze vd Burg is. . . Als Afrikanen iets voor hun land moeten gaan doen en ze hebben daar ...

6 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Magister Nivardus
De Jonge onderzoekt buitenlandse en Russische inmenging in Nederlandse publieke debat

Die Hugo is eigenlijk een basisschoolleraar. Denk wat dichterbij en ben blij dat deze halve zool niet voor de klas staat.......

8 minuten geleden geplaatst door Magister Nivardus

LoydMorris
Dit is de bloedmooie 18-jarige dochter van BN'er Wendy van Hout

@8 Oeps. . . Dan ziet moeders er nog goed uit. Blijft toch jammer van die inktvlekken. . 🤮...

9 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Bop
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@34 Ik heb een realistische kijk op de dingen. Jij hebt gewoon een rijke fantasie. Maar aan de bijval die je krijgt is te zien dat jij niet d...

14 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@48 Het schijnt voor verschillende sympathieke deelnemers zoals @13, @22, @24 en @43, nogal van belang te zijn wat ik vind van deelname door t...

18 minuten geleden geplaatst door Bop

eh
England's ludicrous experiment in privatised water is coming to a messy end | Adam Almeida

Veel te weinig geïnvesteerd in onderhoud.Maar wel elk jaar maximale winstuitkering aan de aandeelhouders....

21 minuten geleden geplaatst door eh

elsemiek
Muziekdraadje

https://www.youtube.com/watch?v=bCnuEWLeEEEHauser Lana Trotovsek Erbarme Dich ...

22 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Reconquista
Meer asielmogelijkheden voor vluchtelingen uit Eritrea met dienstplicht

Die snapt er nog steeds niets van. Dat het volgend kabinet het maar weer snel terug mag draaien. ...

24 minuten geleden geplaatst door Reconquista

NK. App
Jessica Simpson NudesGordas AnalXhamster DoctorMms PirnIndia Got Talent JudgesKoumi Jima ShuuBangla Chuda Chudi PhotoAvidolzJapanese Teen UncensoredBlack Man SexFutanari NetorareIndian Big Milky BoobsSimilaire CoqnuSexo En AnimeBokep .Beauty DiorGlorianne GilbertKendra Lust Porn VideosHottie PornPorn Video VillageHot Indian First Night VideosElizabeth Marquez PornSex BubuIndian Hot Porn Videos DownloadB R A Z Z E R S HdHot Naked ButtsEscorts InAutmn FallsNaked Lucy LiuXanscandylandNaukrani Wala BfNew Sixe VideoSex Video JimOvertime.megan LeaksReddit P O R NShweetie NudeHotwiferyNude Actress HdAthena Faris OnlyfansJace Norman NudeBlack BbcXxx Movi PornAsain ThreesomeJerkmatelive ComDaftpornNoodlemagazKempno PartyNude BrastSexyred NudeThehunsyellowpagesLeahgoesmildNaked Ladies MatureAi ShinozakiWww Xxx 4k ComX Videos Hindi Web SeriesBrandi Love Only FansWww.pornaq.comCamel Toes GifsMilf Cumshot GifJija SaliXxx Video Of Indian ActressPorn Star MovieaTeen BonerIsekai Harem MonogatoriFirst Time SuhagratOld Guy PornStefany Kyler Porn4chan.prgXxc PornSquirting VideoGroped At The CinemaJav UncenceredPorn Teens RussianBoyxxxCouple Porn IndiaHomade CreampieAnime Tentcle PornLesbian Strapon AnalScobidoo PornDoctor And Nurse XnxxXxx Big Booty EbonyLexilore PornGang BangingHarley Quinn NakedAunty And Boy SexAir Hostess Xxx VideosWww Xxx SunnyForumophiliaBigbooty Ebony PornLund Ka PhotoWww Mobile Porn ComEmily Willis ComBest SexsDesi Chachi Ki ChudaiTelugu Sex College GirlsFree Black Sex VideosSunny SxeJaquie Et Michel PhotoCumslut HypnoBengali Housewife SexNadia X VideoProvate Society AnalForced Free PornKya Tropic PornHorny Stepsister PornSexyvideo PornHd Xxx Sexsسکس لواطLatisha CastaTanni PornBrazzers Big Boobs SexSunny Leone Nude SceneKathiyawadi Bp PictureBbc In TeensBeach VoeyerGhetto Porn EbonyInterracial Missionary PornBest Only Fans ModelsGarotas De Programa BrasilAmilia OnyxVergas GrandesBug Tits XxxYum StoriesSlut SexSane Leone Xxx.comJudy Norton PlayboyXxnx VodiesPorn On ImgurKwiky PornNithya Menon XnxxHotmallusexOnlyfansforumTubesaafriBangla Bhalo BfIncest GifsOrfaos ExclusivoNadia Ali Sexy VideoMilf Fuck VideoJorhat Porn VideosBhabhi Dever Sex VideosValentina Nappi SoloPornography KenyaIs Youporn SafeDesenhos Animados PornográficosBig Boobs Stepmom SexBlack Lesbo SquirtBengali Xnx VideoJordi XhamsterPorn GoraAdult Movies Porn Free