Trump: Barr beslist over rapport Mueller

Trump: Barr beslist over rapport Mueller

Trump: Barr beslist over rapport Mueller ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt dat de behandeling van het verwachte eindrapport over de Rusland-onderzoeken uitsluitend in handen ligt van de nieuwe minister van Justitie William Barr. Het besluit over wat er met de resultaten van de speciale onderzoeker Robert Mueller gebeurt ligt volledig met Barr, zei Trump woensdag in Washington. ,,Het is een prima kerel’’, voegde hij eraan toe.

Mueller en zijn team onderzoeken al bijna twee jaar of er geheime afspraken bestonden tussen Moskou en het campagneteam van Trump in de vermeende Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Voor Trump zijn de onderzoeken zeer onaangenaam. Verschillende mensen uit zijn directe omgeving zijn al beschuldigd en gedeeltelijk veroordeeld. Trump typeert de onderzoeken regelmatig als een ,,heksenjacht".

Het ministerie van Justitie houdt toezicht op de onderzoeken. Mueller zal zijn onderzoeksresultaten vertrouwelijk overhandigen aan de minister van Justitie. Die kan dan beslissen welke informatie hij aan het Amerikaanse Congres zal doorgeven. Het is onduidelijk of en hoe de resultaten aan het publiek beschikbaar worden gesteld. Barr had onlangs opengelaten hoe hij hier precies verder wil gaan.

Afgerond

Wanneer Mueller officieel zijn onderzoek beëindigt is onduidelijk. De Amerikaanse televisiezender CNN berichtte woensdag onder verwijzing naar niet-gespecificeerde ingewijden dat het ministerie van Justitie verwacht dat het werk van Mueller volgende week al wordt afgerond.

De door Trump voorgestelde Barr is vorige week beëdigd als nieuwe minister van Justitie. Hij volgde Jeff Sessions op, die Trump in november uit zijn ambt had gezet.