NOS Nieuws

Pedofielen die rondstruinen op YouTube? 'Wij checken elke reactie' 

Kinderen die een radslag maken of gillend in zwemkleding van de glijbaan gaan. Filmpjes van zulke capriolen worden dagelijks met duizenden tegelijk geüpload door ouders en kinderen zelf. Dat lijkt onschuldig, maar er zit een schaduwkant aan, ontdekte een Amerikaanse youtuber.

In de reacties op YouTube geven mensen het precieze tijdstip weer waarop het kind onbedoeld een ongepaste of seksuele houding aanneemt. Anderen reageren daar dan weer op, en vragen bijvoorbeeld tips voor andere video's met vergelijkbare beelden.

Inmiddels zou Disney voorlopig zijn gestopt met adverteren op YouTube, omdat in een aantal video's die werden misbruikt een advertentie van het bedrijf te zien was. Eerder maakten Nestlé en Dr. Oetker al bekend dat ze voorlopig geen advertenties op YouTube gaan plaatsen.

Wat kan je doen als ouder?

Het roept de vraag op wat je daar nou tegen kan doen als ouder, en als kind. Bas van Teylingen, die via De Tube School kinderen en ouders leert omgaan met sociale media, noemt het heel belangrijk altijd met je kind te praten over wat er gebeurt als je iets op internet plaatst. "Het kan een woord zijn of een filmpje, het maakt niet uit, maar wat er op het internet komt, staat er voor altijd."

Hij raadt ouders aan zich te verdiepen in de online wereld van hun kinderen. Om bijvoorbeeld op dezelfde media als hun kinderen een account te hebben, elkaar te volgen en erover te praten. "Een voorbeeld is dat mijn zoon, toen hij op zijn twaalfde YouTubefilmpjes wilde maken, ze wel eerst aan mij moest laten zien."

Koetlife

Ruben Koet, die zijn leven en dat van zijn kinderen dagelijks laat zien in de vlog Koetlife (266.000 abonnees), maakt zich er niet al te druk om. Wel praat hij altijd met zijn vrouw over wat ze wel en wat ze niet online plaatsen. "Soms doen we ook wel eens iets niet", zegt Koet. "Als er ondergoed in beeld is bijvoorbeeld. Als een kind een radslag maakt in onderbroek, is dat anders dan als ze een bikini aan heeft."

Je kinderen op YouTube: 'In hoeverre kan jij je kind hier tegen beschermen?'

Hoe gaat Koet ermee om als zijn kinderen in zwemkleding te zien zijn? "Ik kan mezelf niet voorstellen dat je dat opwindend vindt. Je ziet gewoon een kind in een zwembroek", zegt hij.

Desondanks waarschuwt de klokkenluidende youtuber dat zo'n video al gevaarlijk kan zijn. Volgens hem verwijzen pedofielen in reacties naar momenten in een video die zij als seksueel beschouwen. Bijvoorbeeld als kinderen onbedoeld een seksueel suggestieve pose aannemen.

Let op verdachte tijdcodes

De boosdoeners plaatsen de tijdcode van zo'n moment in de reacties. Anderen kunnen die tijdcode aanklikken, liken of vragen naar andere video's waar vergelijkbare beelden in te zien zijn. Vooralsnog lijkt dit vooral te gebeuren met video's uit het buitenland. De NOS kon één video vinden waarop Nederlands werd gesproken, met een verdachte tijdcode in de reacties.

"Je moet beseffen dat als je iets online zet, het niet meer van jou is", zegt Arda Gerkens van het Meldpunt Kinderporno. "En dat er miljoenen mensen naar kunnen kijken en ermee weglopen."

Ze trekt een vergelijking met reclamefolders die verschillende winkelketens vroeger uitgaven. "Sommige mensen vonden het toen spannend om te kijken naar kinderen in ondergoed. Nu gaan ze op internet op zoek naar momenten dat ze een glimp kunnen opvangen van iets seksueels."

Koet heeft nog niet te maken gehad met reacties waarbij in zijn vlogs gewezen werd op onbedoelde, mogelijk seksuele momenten. "Wij checken echt elke reactie die gepost wordt. Als daar dan bijvoorbeeld iets zou staan als 'op 1 minuut 30 kindje van de glijbaan', dan verwijderen we dat - en blokkeren we die persoon zodat die niet meer kan reageren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl