DT News - Netherlands - Zorgen rond Netflix-documentaire over wortelkanaalbehandeling

Search Dental Tribune

Zorgen rond Netflix-documentaire over wortelkanaalbehandeling

De Australische documentaire Root Cause verspreidt desinformatie over wortelkanaalbehandelingen, aldus diverse tandheelkundige instanties. (foto: Pixabay)
Imelda van de Wardt

Imelda van de Wardt

di. 19 februari 2019

Bewaar

In de begin dit jaar verschenen Netflix- documentaire Root Cause worden levensbedreigende aandoeningen waaronder kanker en hartaandoeningen direct in verband gebracht met wortelkanaalbehandelingen. Zowel internationale beroepsverenigingen als de ANT en KNMT reageren bezorgd en stellen dat de documentaire desinformatie verspreidt.

De tien jaar durende zoektocht van een man naar de oorzaak van zijn chronische gezondheidsklachten is de aanleiding voor de Netflix-documentaire. Gesteld wordt dat 70 tot 90% van alle medische problemen in de mond begint. Root Cause haalt uit naar de conventionele tandheelkunde. “Nergens in de medische wetenschap blijft een dood orgaan achter in je lichaam, behalve in de tandheelkunde, waar het wortelkanaal achterblijft,” aldus de wegens zijn alternatieve denkbeelden omstreden infectioloog dr. David Minkoff. De 72 minuten durende documentaire suggereert dat mensen beter elementen kunnen laten extraheren dan een wortelkanaalbehandeling ondergaan, hetgeen volledig indruist tegen de huidige inzichten.

De connectie met de rest van het lichaam wordt veronachtzaamd, volgens de medisch specialisten die aan het woord komen. “In de embryonale fase ontwikkelen tanden zich met hetzelfde weefsel als het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. De bloedtoevoer in de mond kan letterlijk elk gif opnemen en dit via het lymfatisch systeem naar de schildklier, thymus, het hart en de rest van het lichaam brengen. Er is dus een directe connectie,” aldus dr. Gerald H. Smith in de documentaire. Daarnaast suggereert dr. Dawn Ewing dat 98% van de vrouwen met borstkanker een wortelkanaalbehandelingen aan dezelfde kant als de aangedane borst hebben gehad. Beide artsen worden met alternatieve filosofieën geassocieerd.

De American Association of Endodontists (AAE), American Dental Association (ADA) en de American Association for Dental Research (AADR) hebben hun ongenoegen over de documentaire geuit in een brief aan Netflix, Apple, Amazon en Vimeo. Ze stellen dat de documentaire leidt tot angst en onrust over de veiligheid van een wortelkanaalbehandeling. “De film is gebaseerd op onderzoek uit de jaren 20 dat later is weerlegd, omdat experimenten toen niet altijd even strikt werden gecontroleerd en vaak uitgevoerd werden in niet-steriele omgevingen.  Andere onderzoekers hebben de resultaten van het oorspronkelijke experiment nooit kunnen dupliceren. Waarom wordt deze informatie die aantoonbaar onjuist is, nu als feit weergegeven?”

Ook de KNMT en ANT uiten hun zorgen over Root Cause. De ANT schreef in een brief aan Netflix: “Het verspreiden van potentieel schadelijke informatie gebaseerd op aantoonbaar onjuiste wetenschappelijke informatie is iets wat wij ten sterkste afkeuren. Wij roepen Netflix op om op zo kort mogelijke termijn de film te voorzien van een waarschuwing.” Vooralsnog is de documentaire ‘gewoon’ te bekijken voor wereldwijde abonnees van de streamingdienst.

Labels:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement