Direct naar artikelinhoud
NieuwsVluchtelingenstroom

Recordaantal migranten: Griekenland bezwijkt opnieuw onder grote toestroom

Griekenland dreigt opnieuw te bezwijken onder de vluchtelingenstroom. Vorig jaar kwamen 50 duizend illegale migranten aan in Griekenland, terwijl er nog nauwelijks mensen legaal verder Europa in kunnen. Op dit moment verblijft een recordaantal van 75 duizend migranten in Griekenland, meer dan op de top van de vluchtelingencrisis in 2016, toen de grenzen in de Balkan dichtgingen. 

Koerdisch-Iraakse familie van Huda (17 met zwarte hoofddoek), Vaders naam Sagvan Abdurraham in hun tent in Diavata kamp.Beeld Joris van Gennip

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

In heel Griekenland zit de opvang bomvol, duizenden gezinnen en minderjarigen leven noodgedwongen op straat of in zelfgebouwde tentenkampen. Dinsdag werd Griekenland nog op de vingers getikt door het Comité ter voorkoming van marteling – van de Raad van Europa – over de ‘mensonterende’ omstandigheden in de officiële kampen.  Mannen, vrouwen en kinderen worden bij elkaar opgesloten in veel te krappe ruimten waar hygiëne ver te zoeken is. 

In een interview met de Volkskrant geeft minister Dimitris Vitsas van Migratie toe dat Griekenland de situatie niet meer aan kan. ‘Er is geen doorstroming, onze juridische en medische systemen bezwijken volledig onder de druk’, zegt hij, met een klemmend verzoek aan de Europese lidstaten om Griekenland te hulp te schieten. ‘Niet met geld, maar door mensen van ons over te nemen.’

In de eerste maanden van 2019 zijn ruim 3.500 migranten vanuit Turkije overgestoken, hoofdzakelijk uit Irak, Iran, Afghanistan en in toenemende mate ook Turken zelf. In 2016 maakte de zogeheten Turkije-deal een einde aan de grootste stroom vluchtelingen, maar toch weten nog jaarlijks zo’n 50 duizend migranten illegaal Griekenland te bereiken, in toenemende mate over de landsgrens met Turkije.

Stopgezet

Ook dit jaar verwacht Vitsas minstens 40 duizend nieuwe migranten terwijl er nauwelijks mensen legaal Griekenland kunnen verlaten. Het Europese relocatieprogramma om 160 duizend vluchtelingen te verdelen uit Italië en Griekenland is stopgezet wegens verzet uit een aantal Oost-Europese landen, waaronder Polen en Hongarije. Gezinshereniging wordt door de meeste Europese lidstaten moedwillig vertraagd.

De wachttijd om als asielzoeker in Griekenland te worden geregistreerd is opgelopen tot bijna een jaar. Migranten in Thessaloniki, waarmee de Volkskrant sprak, geven aan dat ze überhaupt geen kans krijgen om zich te registreren. Wanneer zij illegaal verder Europa intrekken met smokkelaars, kunnen ze dus ook niet naar Griekenland worden teruggestuurd zoals de zogeheten Dublin-verordening voorschrijft.

Volgens minister Vitsas is het tijd voor een aanpassing van ‘Dublin’. ‘Er moet een systeem komen om de lasten eerlijker te verdelen. Onze capaciteit om mensen fatsoenlijk te huisvesten, te voeden, medisch te verzorgen en juridisch te verwerken heeft een limiet. Daarboven moeten andere landen helpen. Als de lidstaten 20 duizend asielzoekers van ons zouden overnemen, zou dat enorme verlichting geven.’

Reddingsschepen

Het Europese migratiebeleid verkeert in een impasse door het verzet van de Oost-Europese landen tegen het verdelen van asielzoekers en de weigering van Italië nog reddingsschepen toe te laten. In Brussel bestaat echter al jaren wrevel over het Griekse onvermogen om fatsoenlijke opvang te creëren, ondanks vele honderden miljoenen euro’s aan steun.

Dinsdag hebben maatschappelijke organisaties de Nederlandse regering opgeroepen het voortouw te nemen en per direct 1.000 mensen van de Griekse eilanden te halen. Eerder haalde Portugal al duizend migranten op om druk van de ketel te halen. De petitie ‘Kijk niet weg’, die is opgezet door onder meer Amnesty International, Pax en Stichting Vluchteling, is door 53 duizend burgers ondertekend.

In een opvangkamp in het Griekse Thessaloniki verloopt het leven in lethargie. ‘Er is hier niets voor ons. Ook voor de Grieken is er geen werk.’

Volgens de Griekse minister van Migratie krijgt zijn land niet de hulp die het nodig heeft. ‘Dit jaar verwachten we nog zeker 40 duizend nieuwe migranten. De eilanden zijn weer helemaal verstopt.’

Vorig jaar verdrievoudigde het aantal migranten dat de landsgrens tussen Turkije en Griekenland bij de Evros-rivier oversteekt. Naar schatting de helft van de achttienduizend migranten die op rubberen bootjes de rivier zijn overgestoken, is op de vlucht vanwege de politieke zuiveringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de mislukte staatsgreep in juli 2016.