Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Te weinig sociale huurwoningen voor rolstoelgebruikers

20 februari 2019, 07.50 uur · Foto: zeevveez/Flickr

Amsterdammers die een speciale rolstoelwoning nodig hebben, moeten doorgaans langer wachten op een sociale huurwoning met urgentie.

Dat blijkt uit een evaluatie van een samenwerkingsprogramma tussen de gemeente, woningcorporaties en zorgaanbieders. Door die samenwerking moesten bijvoorbeeld Amsterdammers met medische problemen of vluchtelingen met een verblijfsvergunning binnen drie maanden een sociale huurwoning toegewezen krijgen.

In 2018 heeft 78 procent van deze woningzoekenden binnen drie maanden zo'n huis gevonden. Bij ongeveer een kwart lukte dat dus niet. Naast het tekort aan speciale rolstoelwoningen is er ook een tekort aan woningen die geschikt zijn voor grote gezinnen. 

Lees ook: Factcheck: Hoeveel sociale huurwoningen gaan er naar statushouders?

Achterstand statushouders
Eerder bleek al dat de stad vorig jaar van het Rijk 1169 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders, moest opvangen. De gemeente laat weten dat er nu een achterstand is van 506 statushouders. Dat aantal lag in 2016, toen de stad 2077 statushouders moest opvangen, op 912.

'Juist in deze tijd waarin er een schreeuwend tekort is aan betaalbare woningen moeten we zorgen dat de meest kwetsbare Amsterdammers hier niet de dupe van worden', laat wethouder Laurens Ivens (Wonen) weten. 'Ik ben blij met de resultaten die we de afgelopen jaren samen met woningcorporaties en zorgaanbieders hebben neergezet. Maar we zijn er nog niet.'

Lees ook: Dakloze kampeert al drie dagen voor Stopera: 'Ik laat me niet meer vernederen!'

Nieuw programma
Het samenwerkingsprogramma liep tot eind dit jaar, maar er is voor de komende jaren een nieuw programma opgestart met meer aandacht voor Amsterdammers die dakloos dreigen te worden en ondersteuning. Ook wordt er geprobeerd om voor voldoende passende woonplekken te zorgen. 

Dertig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen wordt beschikbaar gesteld aan mensen met urgentie.