E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 19 feb 2019
Beste vrienden,

We waren teleurgesteld en verrast over de aanvaarding door de PvdA van de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme, die kritiek op Israël wegzet als antisemitisme. De partij maakt hiermee een draai van 180 graden.
Demonstratie van een afdeling van Jewish Voice for Peace tegen de dreigende verankering van de IHRA-definitie door het Amerikaanse Congres.

Ossenworst etende vegetariërs

In ons commentaar, waarin de PvdA-beleidsmakers vergeleken werden met ossenworst etende vegetariërs, herinneren we aan de tegenstem van de PvdA-fractie in november vorig jaar.

Toen werd een SGP-motie in stemming gebracht waarin de regering werd opgeroepen steun te verlenen aan het hanteren van de werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). PvdA-Kamerleden lieten zich destijds juist kritisch uit over de definitie en uitten de vrees dat deze de vrijheid van meningsuiting zou inperken.
Die vrees is nu terzijde geschoven. Volgens de PvdA is ‘er meer nodig’ vanwege de toename van het antisemitisme. En dat ‘meer’ bestaat uit het ‘onderschrijven van de IHRA-definitie als onderdeel van een effectieve aanpak van hedendaags antisemitisme’.

Het lijkt er sterk op dat er sprake is van het eten van twee walletjes: de pro-Israël lobby te vriend houden en tegelijkertijd niet willen vervreemden van de kritische achterban. Vandaar het beeld van de ossenworst etende vegetariër… politiek opportunisme dus.

'Antisemitisme' als politiek wapen.

De IHRA-‘werkdefinitie’ blinkt uit door vaag taalgebruik en is zo een politiek instrument om kritiek op Israëls Palestinapolitiek als ‘antisemitisch’ de kop in te kunnen drukken. Met de definitie is niet zozeer de bescherming van joden gediend, als wel Israëls politiek van bezetting, kolonisering en overheersing. Aan de definitie hangen voorbeelden van wat wordt genoemd ‘hedendaags antisemitisme’. Een aantal daarvan heeft duidelijk betrekking op een kritische bejegening van de staat Israël. Lees meer >

Gruwelijke munitie gebruikt in Gaza

De discussie over antisemitisme ontnam de dramatische situatie in Gaza enigszins aan het zicht. Sinds maart 2018 wordt er in Gaza, bij het ‘grenshek’ met Israël, elke vrijdag massaal gedemonstreerd.
De respons van Israël is bruut: het toebrengen van zoveel mogelijk en zo ernstig mogelijk letsel bij een groot aantal Palestijnse demonstranten.

Amnesty International stelt dat het opvallend grote aantal schotwonden in knieën suggereert dat het Israëlische leger erop uit is om levenslange schade aan te richten.

Volgens Ashraf al-Qedr, woordvoerder van Gaza’s ministerie van Gezondheid, zijn de gebruikte wapens de dodelijkste die Israël ooit tegen burgers heeft gebruikt. Als voorbeeld noemt hij de gedode journalisten Yasir Murtaja en Ahmad Abu Hussein; beiden werden in de maag geschoten, waarbij organen volledig werden verpulverd.

Artsen zonder Grenzen rapporteerde in april 2018 dat er extreem veel schade is aangericht aan botten en weke lichaamsdelen. Een van de artsen vertelde dat ‘in de helft van de gevallen het bot volledig tot stof is vergaan’.
In januari waarschuwde ook de World Health Organization (WHO) voor de gebrekkige medische voorzieningen in Gaza, waar een groot tekort bestaat aan 75 soorten medicijnen en 190 soorten medische hulpmiddelen.

Hoe volstrekt onacceptabel de situatie ook is, Israël kan zijn gang blijven gaan. Ondanks massale verontwaardiging en afkeuring wordt het land feitelijk geen strobreed in de weg gelegd.

Onze minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil wachten op een onafhankelijk onderzoek voordat hij het geweld in Gaza afkeurt. Israël weigert echter een onafhankelijk VN-onderzoek.

Blok heeft zich hierbij neergelegd en voelt niets voor diplomatieke druk op Israël. De Nederlandse onwil om Israël te bekritiseren is verbijsterend.

Zeg mij wie uw vrienden zijn

Naar fascistische en antisemitische ideeën en uitspraken hoef je bij Europese rechts-radicale stromingen niet lang te zoeken. In de toppen van de betreffende partijen wemelt het van lieden met een bruin of antisemitisch verleden. Toch wordt hun relatie met Israël steeds beter. Waarom? En wat kunnen de gevolgen zijn, voor Europa en uiteindelijk voor Israël zelf? Lees verder >
Steun ons werk, zodat we kunnen blijven strijden voor rechtvaardigheid!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door