Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: 'Meer kiloknallers met kip dan ooit'

19 februari 2019, 11.50 uur · Aangepast 19 februari 2019, 12.58 uur
Door: · Foto: Adobe

Supermarkten stunten steeds vaker met kip zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat zegt Wakker Dier op basis van de eigen ‘kiloknallermonitor’. Waar let jij op als je kip koopt? Vooral op de prijs of het dierenwelzijn?

 

Record
"In 2018 stonden er 56 procent meer kipkiloknaller-aanbiedingen in de supermarktfolders dan in 2015", zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Vorig jaar telde de organisatie ruim 1900 stunts met kip. Met 180 meer dan in het jaar eerder is dat "een record”.

Lokkip
Het gaat bij de stuntaanbiedingen niet meer om de beklagenswaardige plofklip, die sinds 2016 uit de versvakken is verdwenen, maar wel om de evenmin te benijden ‘lokkip’, aldus Wakker Dier: Een naam die ze gegeven hebben aan goedkope kip waarmee klanten naar de supermarkt gelokt worden.

17 kippen per vierkante meter
"Het welzijn van de lokkip zit tussen de plofkip en één ster Beter Leven-kip in en varieert per supermarkt", zegt Wakker Dier. "De lokkip komt nooit buiten, leeft in haar eigen uitwerpselen en moet na zeven weken naar de slacht. In het slechtste geval leeft ze met zo’n zeventien kippen op één vierkante meter."

Minstens één ster
Nu de plofkip uit de schappen is verdwenen hebben veel supermarkten een eigen goedkope variant bedacht: 'De kip van morgen', bijvoorbeeld, of de 'Nieuwe Standaard kip'. volgens Wakker Dier fantasienamen die niet de garantie geven van het Beter Leven keurmerk. Wakker Dier wil dat de supermarkten de welzijnsgrens voor kippen verhogen naar minstens één Beter leven-ster.

Wat vind jij?
Let jij op dat Beter Leven keurmerk als je kip koopt? Of is vooral de prijs doorslaggevend? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].